Boutros-Ghali brengt een bliksembezoek aan Somalië

MOGADISHU, 23 OKT. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren een bliksembezoek gebracht aan de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het bezoek was aanleiding voor demonstraties van boze Somaliërs, maar leidde niet tot rellen.

De Verenigde Staten en individuele VN-militairen hadden Boutros-Ghali gevraagd niet naar Somalië te gaan uit vrees voor nieuwe uitbarstingen van geweld. Aanhangers van krijgsheer Mohammed Farah Aideed staken gisteren barricades in brand en Pakistaanse VN-soldaten schoten traangasgranaten af op demonstranten die de gebouwen van de VN te dicht naderden, maar daar bleef het bij. Een bezoek van de secretaris-generaal in januari liep wel uit op rellen, waarbij aanhangers van Aideed de VN-kantoren met stenen bekogelden.

“Ik moest naar Mogadishu komen om mijn solidariteit te tonen met VN-militairen en burgers die onder moeilijke omstandigheden hun werk doen”, zei Boutros-Ghali gisteren. Hij ontkende een persoonlijke vete uit te vechten met Aideed, die verantwoordelijk is gesteld voor de dood van 24 Pakistaanse en 18 Amerikaanse VN-soldaten. Hij zei vast te houden aan uitvoering van de VN-resolutie die oproept tot berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad onder de Pakistaanse militairen. (AP, Reuter)