ZOETZUUR VAN KOMKOMMER

Heel oud is dit recept. Minstens uit de vorige eeuw, toen de grootmoeder van mijn 82-jarige buurvrouw er al mee werkte. Een recept dat te pas komt voor al die mensen die het zonder zout moeten of willen stellen.

Voor 4 potten:

5 komkommers (ongeveer 2 kilo)

1/4 liter dragonazijn

250 gram suiker

15 kruidnagels

5 stukjes pijpkaneel van 4-5 centimeter (4-5 gram)

1 sinaasappel

1 citroen

Schil de komkommers. Snijd ze doormidden, halveer de helften in de lengte en schep met een theelepel de zaadjes eruit. Elke komkommer bestaat nu uit 4 halve bootjes. Snijd elk kwart van boven naar onder met een keukenmesje in ongeveer 12 smalle repen. Niet met een dunschiller dat geeft te dunne slierten. Doe de azijn, suiker, kaneel, kruidnagels en komkommerrepen in een flinke pan. Van de sinaasappel en de citroen hebben we alleen de schil nodig, zonder wit. Was de vruchten en schil met een dunschiller vingerlange repen van de schil af. Doe de schilletjes ook in de pan.

Breng dit alles al roerende aan de kook. Het mengsel moet zachtjes pruttelen en geregeld omgeroerd worden. De kooktijd ligt tussen de 15 en 60 minuten, afhankelijk van hoe u de komkommer wilt: respectievelijk knapperig of superzacht. Zorg ervoor dat in elk potje met komkommer een pijpkaneel, een paar kruidnagels en wat schilletjes belanden. Giet het stroperige kookvocht erover en sluit de potjes goed af. Het zoetzuur is enige maanden houdbaar. Het past goed bij rijstgerechten.

    • Annelène van Eijndhoven