Zie het puntje op de i van Talisman. Er zit een ...

Zie het puntje op de i van Talisman. Er zit een inktmolecuul in dat stipje.

Dat stipje zit in de i. De letter i zit in Talisman. Talisman zit in dit artikel. Dit artikeltje zit in dit periodiek. Dit periodiek zit in een Nederlandse provincie. Die provincie zit in het Europese continent. Dat continent zit in het universum. Het universum zit in uw brein. Uw brein zit in uw lichaam. Uw lichaam zit in.... nee niet in een Nederlandse provincie, want het woord provincie hebben we al een keer gebruikt. De kunst is om steeds iets nieuws te verzinnen waar het vorige in zit.

De reeks inkt-stip-i-Talisman-artikel-periodiek-provincie- continent-universum-brein-lichaam is zeker te overtreffen. Maar lengte is niet het enige prijzenswaardige in zo'n ketting. Er kan ook een onverwachte omkering in voorkomen, zoals een heelal dat in een hersenpan zit, omdat immers het concept universum in een brein is gelocaliseerd: universum zit in een brein. Of er zijn andere extraatjes, zoals dat in mijn ketting elk woord de letter i bevat.

Maak een ketting van dingen, personen, gedachten, woorden, die steeds in elkaar zitten. Stuur die rij naar: Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.

De mooiste ketting krijgt mijn prijs.

Oplossing Talisman 93

De Cyperse kat op iedereen.

Als Spaanse vlieg je er uit!

De Chinese zee wat.

De Hollandse kust bij windkracht 10.

En zo ontving ik nog duizend struikelzinnen. Maar ik zocht andere recepten. Aldert Walrecht ontwikkelde de wat ik zou willen noemen pagina-omslaan-zin. Stel u voor dat bij het +-teken de pagina wordt omgeslagen, en lees:

Het meisje kleedt zich weer uit+ stekend vanavond.

Non en priester wachtten op het amen+ dement van de bisschop.

Ik zag haar van verre+ gende voettochten weerkeren.

Maar ik geloof dat Walrecht al een keer mijn prijs won. Daar krijg ik van R. Chamuleau uit Oosterbeek twintig struikelzinnen, waarvan ik er vijf graag overschrijf.

Hij zag de oude wateren en de bergen verdwenen onder zijn reuzenplas.

De blinde hoorde de kat spinnen en de kanarie vliegen vertrappen.

De deur gaat open en weer dicht hij over het uitzicht.

Wie had honger en dorst het niet te zeggen?

Was er mist en regen ze de vijand aan het mes?

Naar Oosterbeek gaat dus mijn prijs.