Wisseling van de wacht bij NAVO

BERGEN, 22 OKT. Het militaire opperbevel van de NAVO in Europa is ingenomen met de plannen om het bondgenootschap via zogeheten "partnerverdragen' naar Midden- en Oost-Europa uit te breiden. De beoogde samenwerking, zoals deze week bepleit door de ministers van defensie van de NAVO in Travemünde, is een betekenisvolle en bemoedigende stap op weg naar duurzame stabiliteit en veiligheid in Europa.

De Amerikaanse generaal John Shalikaskvili zei dat vanochtend op een persconferentie in het Belgische Bergen bij zijn vertrek als commandant van de NAVO-troepen in Europa. Hij is vandaag officieel opgevolgd door generaal George Joulwan. Joulwan zei dat het niet langer de vraag is “of” het bondgenootschap naar het oosten zal worden uitgebreid, maar “wanneer”. Over Rusland zei hij: “Wat ik graag zou zien, is dat Rusland zich niet bedreigd voelt door de NAVO. Wat Rusland uiteindelijk zal besluiten om te doen en wat de NAVO-lidstaten zullen besluiten, is niet aan mij om te beoordelen”.

Shalikaskvili liet zich vanochtend zeer positief en “hoopvol” uit over de samenwerking met de Franse militaire leiding. “Ik zal de dag prijzen” waarop Frankrijk weer toetreedt door de militaire besluitvormingsstructuur in de NAVO, aldus de vertrekkende commandant.

Shalikaskvili is door president Clinton naar de VS teruggeroepen om generaal Powell op te volgen als voorzitter van de chef van staven van het Amerikaanse leger. Shalikasvili is slechts 16 maanden commandant van de NAVO-troepen in Europa geweest. Zijn belangrijkste taak wordt volgens hem in tijd van bezuinigingen en inkrimipingen het leger voldoende aantrekkingskracht te laten behouden voor “jonge mannen en vrouwen, die we hard nodig hebben”.