Wad-o-loog kent priel en lamsoor

Raadsels van de Waddenzee. Prijs ƒ 9,50. Verkrijgbaar bij de Waddenvereniging, Postbus 90, 8860 AB Harlingen. tel. 05178-15541.

Waar denk je aan als je "Waddenzee' hoort? Waarschijnlijk aan zeehonden of aan een eiland zoals Vlieland of Ameland. Maar wist je dat er in het Waddengebied, dat grote uitgestrekte natuurgebied, nog veel meer beestjes, vogels en vissen leven? Weet je bijvoorbeeld wat een priel is? Of een donderpad? Of lamsoor? Nee? Dan moet je zorgen dat je wad-o-loog wordt. Want deze persoon weet het antwoord op al deze vragen. Hij of zij weet alles, nou ja bijna alles, van het Waddengebied. Een wad-o-loog is net zoiets als een psycholoog of een pedagoog, maar dan voor de Waddenzee.

De Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee, die erop let dat dit prachtige natuurgebied blijft bestaan, heeft deze gewichtige naam bedacht voor elk meisje en elke jongen die een examen wil doen om wad-o-loog te worden. Het examen, tien vragen, staat in het nieuwe boek Raadsels van de Waddenzee, dat net verschenen is. Het boek is anders dan de "gewone' vakantieboeken die de Waddenvereniging eerder maakte, zegt één van de schrijvers Andy Liebrand van de Waddenvereniging. “Daarin kon je je thuis op een regenachtige dag vermaken met puzzels en spelletjes. Dit boek is serieuzer. De lezers worden als het ware meegenomen op een spannend avontuur door het Waddengebied.”

In het boek staan bijvoorbeeld allerlei proeven die je kunt doen en beschrijvingen van dingen die je kunt maken. Als wad-o-loog bouw je je eigen windmeter, zonnewijzer, planktonnet en een onderwaterkijker. Dat laatste is heel gemakkelijk, vertelt Andy Liebrand. “Neem een lege fles afwasmiddel, snij de bodem eruit en plak er met plakband een doorzichtig plasticje voor.” In het boek kom je griezels tegen met stekels en borstels, en ontdek je sporen op het Wad van een grazende aliekruik, of je zoekt kokkels met een scholekstersnavel. En je weet waarom er geen paardebloemen aan de rand van de Waddenzee groeien. “Het proefje dat je dan kunt doen is een paardebloem in een glas leidingwater te zetten en een andere paardebloem in een glas met een schepje zout. Let dan maar eens op wat er gebeurt”, zegt Andy Liebrand.

Iedereen die de tien vragen (het examen) goed invult krijgt een officieel diploma van de Waddenvereniging, ondertekend door de voorzitter en de zeemeeuw Larus van Argentatus. Je mag je dan voortaan wad-o-loog noemen. De eerste wad-o-loog is er al: het is de 10-jarige Patrick Rozendaal uit Leeuwarden. Hij kreeg zijn diploma op volle (wadden)zee aan boord van een oud schip, een tjalk. De Waddenvereniging hoopt dat er veel wad-o-logen zullen komen. Ze heeft een plannetje met al die deskundigen. Misschien wordt er een speciale club van opgericht.

    • Karin de Mik