Venezolaanse jurist bij Joegoslavië-hof

NEW YORK, 22 OKT. De Venezolaanse jurist Ramon Escovar Salom is gisteren door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties benoemd tot procureur bij het tribunaal dat vermeende oorlogsmisdadigers in het voormalige Joegoslavië moet berechten.

De Amerikaan Cherif Bassiouni werd door de Veiligheidsraad benoemd tot opvolger van de Nederlandse hoogleraar Frits Kalshoven als voorzitter van de speciale VN-commissie voor het onderzoek naar oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië.

Aan de benoeming van Escovar Ramon ging geen debat en geen stemming vooraf; de raad was het eerder niet eens geworden over twee andere door secretaris-generaal Boutros-Ghali voorgedragen kandidaten. Escovar Ramon is procureur-generaal in Venezuela; hij was eerder minister van buitenlandse zaken en minister van justitie van zijn land. Hij heeft het onderzoek geleid in de corruptiezaak tegen de vroegere Venezolaanse president Carlos Andres Pérez, die vorige maand definitief uit zijn ambt werd gezet. (Reuter)