Suriname stapt niet naar IMF

PARAMARIBO, 22 OKT. Suriname laat zich niet naar het Internationale Monetaire Fonds (IMF) sturen en is er ook niet op weg naar toe. President Ronald Venetiaan heeft dit gisteren met nadruk gesteld bij de beëdiging van vijf nieuwe ministers. Hij gelooft dat Suriname voldoende mogelijkheden aan zijn volk biedt om het structureel aanpassingsprogramma door te maken. “Daarom hoeven we geen vreemd recept over ons heen te laten komen.”

Suriname blijft zich richten op samenwerking met de Europese Commissie en hoopt in het kader van de Lomé-4 conventie middelen te krijgen voor de uitvoering van economische sanering. Er is volgens Venetiaan wel behoefte aan extern toezicht, maar dan op Surinaamse voorwaarden.

Venetiaan reageert hiermee op de bij herhaling door Nederland gestelde eis dat Suriname naar het IMF en de Wereldbank moet voor begeleiding van zijn economisch herstel. Pas als Suriname aan deze eis voldoet is Den Haag bereid betalingsbalanssteun en andere financiële hulp te verlenen.

Suriname onderhoudt volgens Venetiaan al jaren contacten met het IMF waarbij het gaat om "regulier werk'. “We blijven volharden in de lijn om niet naar het IMF te gaan voor ons aanpassingsprogramma en we zijn vol vertrouwen dat deze lijn van zelfstandigheid eveneens door het volk gestand wordt gedaan.”