Spanning Kashmir na uitgaansverbod

NEW DELHI, 22 OKT. De spanning in Jammu en Kashmir is vandaag verder opgelopen nadat er gisteravond in grote delen van de Indiase deelstaat een volledig uitgaansverbod was afgekondigd. De autoriteiten wilden daarmee voorkomen dat er na de gebruikelijke vrijdagse gebeden massale protestmarsen werden gehouden naar de Hazratbal-moskee in Srinagar, waar bewapende moslim-militanten en een groep pelgrims al bijna een week worden belegerd door Indiase troepen.

In de uitgestorven straten liepen vanmorgen alleen zwaar bewapende militairen en politiemensen. De politie leek er op uit de moslims niet eens voor gebed tot de moskeeën te laten.

Een dergelijke drastische stap heeft de regering slechts één keer eerder, in januari vorig jaar, genomen gedurende de nu ruim drie jaar oude opstand tegen het Indiase gezag in Kashmir.

Onderhandelaars slaagden er ook gisteren niet in de partijen nader tot elkaar te brengen. Naar verluidt wezen de militanten een voorstel tot een voorwaardelijke vrijgeleide met inlevering van hun wapens af. Ook weigerden zij voedselpakketten en een medische behandeling toe te laten voor de 150 pelgrims, die door de militanten min of meer in gijzeling worden gehouden.

Intussen blijven India en Pakistan elkaar tegenstrijdige signalen geven omtrent hun bereidheid bilaterale besprekingen te beginnen over de kwestie-Kashmir. Tot ongenoegen van de Indiërs is de nieuwe Pakistaanse premier Benazir Bhutto van plan het vraagstuk op de top van het Gemenebest in Cyprus met de andere lidstaten te bespreken.

Een complicerende factor is de arrestatie in België begin deze week van de leider van het Bevrijdingsfront van Jammu en Kashmir (JKLF), Amanullah Khan. India is van plan de Belgen om uitlevering van de JKLKF-voorman, die al geruime tijd op een lijst van Interpol stond wegens terroristische activiteiten, te vragen. Pakistan verzet zich daar fel tegen en wijst erop dat Khan geheel volgens de regels een visum van de Belgische ambassadeur in Islamabad had gekregen. De Belgische gezant is na een berisping wegens eigenmachtig gedrag naar Brussel teruggeroepen.