Rokende tweeling in feestelijk popconcert

Concert: The Breeders. Gehoord: 21/10 Paradiso, Amsterdam.

De zangeressen/gitaristen Kim en Kelly Deal van de Amerikaanse groep The Breeders hebben een on-Amerikaanse presentatie. Ze staan onophoudelijk te roken. Het concert wordt stilgelegd om een aansteker te zoeken en Kim Deal munt uit in gitaar spelen en tegelijk een aangestoken sigaret tussen haar tanden houden.

Het optreden gisteravond in Paradiso was een revanche voor de starre vertoning van de groep op het Lowlands Paradise-festival, afgelopen augustus. Vanaf het instrumentale openingsnummer Flipside tot en met de toegift Happiness is a Warm Gun van The Beatles, was het concert een feest. De zaal deinde en zweette. De groep was losjes, en vertrouwd met het repertoire van de laatste cd, Last Splash. De nieuwe nummers hebben een vol geluid van groezelige gitaar-noise opgelicht door sprankelende loopjes. Kim Deals varieert met haar lage stem tussen afstandelijk en zwoel. Bij het optreden bleek bovendien dat ze een treffende Jane Birkin-imitatie kan doen; door bij Invisible Man met zoveel lucht te zingen dat ze het gehijg van Birkin in Je t'aime moi non plus benaderde.

Met de nadruk op de nummers van de laatste cd, de eerste waar Kelly Deal op meedeed, werd er ondanks een aantal komische intermezzo's strak en zorgvuldig gespeeld. En voor wie wist waar een nummer als Divine Hammer over gaat ("Over seks natuurlijk', zei Kim Deal tegen Rolling Stone) was het grappig te zien dat de zusjes Deal hun best deden hier zo onschuldig mogelijk bij te kijken.

    • Hester Carvalho