Renstal McLaren gaat Verstappen uittesten

DEN HAAG, 22 OKT. De Britse autorenstal McLaren heeft het kuipstoeltje voor Jos Verstappen al klaar. Na de Grote Prijs van Australië op 7 november kan de Nederlandse autocoureur er gebruik van maken. De 21-jarige Limburger heeft van teammanager Ron Dennis de zekerheid gekregen dat hij na de laatste Grand Prix van het seizoen enkele testritten mag afwerken.

Verstappen maakt progressie. De jonge Nederlander trok dit seizoen de aandacht door het Duits kampioenschap in de formule III te winnen. De grote bazen uit de formule I noteerden snel de naam van de Nederlander. Footwork was het eerste team dat de Nederlander een plaats in een formule I-bolide toevertrouwde. Op het circuit van Estoril maakte het talent veel indruk. Niet alleen door zijn goede tijden, maar ook door zijn aanpassingsvermogen en rijstijl.

Daarna volgde in Parijs een ontmoeting met Ron Dennis, manager van het peperdure McLaren-team. De Brit, die dit seizoen met de voormalige wereldkampioen Ayrton Senna, Michael Andretti en Mika Hakkinen weinig succesvol was, nodigde hem uit voor een bezoek aan de thuisbasis van McLaren in Woking. “Ron Dennis zei dat hij goede dingen over me had gehoord. Hij wilde me een keer testen”, verklaarde Verstappen na zijn bezoek aan de renstal. Hij was in Engeland in gezelschap van zijn zaakwaarnemer Huub Rothengatter.

Dennis raakt aan het einde van het seizoen de Braziliaan Senna kwijt aan Williams, Michael Andretti zag zijn formule I-avontuur mislukken en keert terug naar de Indycar, waardoor de Fin Hakkinen voorlopig de status van eerste rijder heeft verworven.

McLaren nam de tijd voor de Nederlander. Vier leden van het team waren een dag in de weer om de auto aan Verstappen aan te passen. “Het ging allemaal op een rustige manier, heel professioneel. Ik heb eerst de stoeltjes van Senna, Andretti en Hakkinen geprobeerd, maar die zaten niet perfect. Uiteindelijk hebben ze een nieuw zitje voor me gemaakt.”

Verstappen testte verder drie verschillende pedalensets in alle standen, bekeek diverse stuurmodellen en liet de voor hem ideale afstand tot het stuur bepalen. “Vroeger spraken ze in de formule I-wereld over ateliers, bij McLaren beschikken ze echter over een complete fabriek”, klonk het enthousiast uit de mond van de Limburger.

Verstappen is niet de enige die van McLaren de gelegenheid krijgt de MP4/8 te besturen. David Coulthard, Gareth Rees en Oliver Gavin, allen talentvolle coureurs, mogen eveneens voor testwerk in de bolide plaatsnemen.