QVC doet opnieuw bod op Paramount

NEW YORK, 22 OKT. Postorderbedrijf QVC Network biedt 4,8 miljard dollar voor 51 procent van de gewone aandelen Paramount Communications. Met de aankondiging wil QVC Paramount dwingen tot onderhandelingen over een bod dat het bedrijf heeft gedaan.

QVC wil de 60.437.000 aandelen kopen voor 80 dollar per stuk. Als het bod succesvol is wil QVC in een tweede fase 1,42857 gewone aandelen QVC bieden voor elk Paramount-aandeel. De gezamenlijke waarde van de twee stappen is ongeveer 9,5 miljard dollar.

Los daarvan heeft QVC bij de rechtbank in Wilmington, Delaware, een klacht ingediend tegen Paramount. QVC denkt bij de rechtbank te kunnen aantonen dat het bestuur van Paramount niet handelt in het belang van de aandeelhouders, de eigenlijke eigenaren. Paramount geeft rivaliserend bieder Viacom “onverdiende voordelen” en “weigert eerlijke behandeling van QVC's bod”.

QVC loop nu het risico dat Paramount er niet voor zal terugschrikken alles in het werk te stellen een vijandig bod tegen te houden en een geplande fusie met kabel- en tv-produktiemaatschappij Viacom door te zetten.

Het oorspronkelijke bod van Viacom bedroeg 7,5 miljard dollar, het bod van QVC dat een week later werd gedaan was 9,8 miljoen dollar. De raad van bestuur van Paramount verzocht daarna QVC financiële bewijzen te overhandigen dat het zijn bod inderdaad gestand kon doen. Nadat het bedrijf daaraan had voldaan, leek Paramount nog steeds geen haast te hebben. Al enkele dagen werd erop gespeculeerd dat QVC zou proberen Paramount onder druk te zetten.

“Sinds ons bod [van 20 september] is het management van Paramount niet met QVC om de tafel gaan zitten en evenmin zijn er vergaderingen gepland”, aldus QVC-topman Barry Diller. “Een van de doelen van ons bod is de aandeelhouders van Paramount in staat te stellen hun ongenoegen over de reacties van de raad van bestuur op ons aanbod bekend te maken.”

Diller zei gisteren ook dat een laatste verzoek om nu te gaan onderhandelen door Paramount was beantwoord met: "U hoort nog van ons'. Diller: “Ons geduld is verkeerd geïnterpreteerd, het is nu op.” De handel in het aandeel Paramount, dat genoteerd staat op de New York Stock Exchange, werd gistermiddag na de bekendmaking van het QVC-bod stopgezet.

QVC zegt dat het zal blijven proberen om via gewone onderhandelingen tot overeenstemming over een fusie met Paramount te komen. Daarmee zou het bod komen te vervallen. Een QVC-topman verklaarde gisteravond dat enkele grote Paramount-aandeelhouders enthousiast hadden gereageerd op QVC's initiatief.

In de oorspronkelijke overeenkomst tussen Paramount en Viacom zitten enkele onderdelen die een vijandige overname bemoeilijken. Een zogeheten "poison pill' staat het Paramount toe onmiddellijk nieuwe aandelen uit te geven, wat een vijandige overname, waarbij de raider mikt op 51 procent van het totale pakket, enorm duur kan maken.

    • Lucas Ligtenberg