Prinses Gloria is voorlopig uit de financiële problemen

AMSTERDAM, 22 OKT. De negendaagse veiling in Regensburg van het Duitse vorstenhuis Thurn und Taxis heeft 31,4 miljoen mark opgebracht in plaats van de geschatte 14 miljoen, waarmee de 33-jarige Duitse vorstin Gloria von Thurn und Taxis haar belastingschulden wilde afbetalen.

De veiling van de inventaris van de familieresidentie, het middeleeuwse slot St. Emmeram in Beieren, is de grootste die Sotheby's in zijn 250-jarig bestaan ooit heeft georganiseerd. In de aanbieding waren duizenden - goed onderhouden - achttiende- en negentiende-eeuwse meubels, waaronder veel biedermeier, en verder schilderijen, glas- en zilverstukken, kostuums en curiosa. Twee bont beschilderde Harley Davidsons, waarop prinses Gloria placht rond te racen, een rode "indian look' en een fel gele "dragster (transvestiet) look', leverden haar samen 135.000 mark op. De hoogste prijs werd betaald voor het op hooguit 60.000 mark geschatte schilderij De Rozentuin van de Oostenrijkse impressionistische schilderes Olga Wisinger-Florian (1844-1926), dat naar zijn land van herkomst verdween voor 345.000 mark. Het minst werd gegeven voor een glazen en zilveren roemer uit 1920: 115 mark. Slechts vier procent haalde het minimumbedrag niet en werd teruggetrokken, normaal is dat ongeveer 30 procent.

De belangstelling voor de veiling was ongekend groot. In totaal kwamen op de kijkdagen en veilingdagen samen meer dan 48.000 belangstellenden naar St. Emmeram. Op de veilingdagen meldden zich daarnaast nog via de fax en de telefoon duizenden bieders van over de hele wereld. Behalve in de grote veilingzaal, met plaats voor 600 tot 700 kooplustigen, kon men via monitoren ook meedoen in twee andere ruimtes. De meeste aanwezigen waren Duitse particulieren die zich voor het eerst in de veilingzaal waagden om een stukje Habsburg-erfenis te bemachtigen. Daardoor ging het veilen langzamer dan gebruikelijk. Terwijl normaal zo'n 80 tot 100 lotnummers per uur de revue passeren, waren dat er nu gemiddeld 50.

Alleen al op de inhoud van de wijnkelder waren 20.000 biedingen uitgebracht. De voorraad van 75.000 flessen wijn - volgens Sotheby's de grootste partij die ooit is geveild - bracht 2,37 miljoen mark op. De hoogste prijs werd betaald voor zes magnums van een Chateau Lafite uit 1949, die weggingen voor 11.500 mark.

In de grote veilingzaal heerste volgens een woordvoerster van Sotheby's een stemming van "vrolijk enthousiasme'. De aanwezigen bleven tegen elkaar opbieden, zodat sommige lotnummers voor een veelvoud van de geschatte waarde naar de nieuwe eigenaars gingen. Een Duitse koper betaalde ruim 55.000 mark voor een beschilderde, emaille snuiftabakdoos ter waarde van hooguit 18.000. Een presse-papier geschat op 600 mark, werd verkocht voor 16.100 mark. Voor een op 2.500 mark geschat vloeiblok uit 1860 had een anonieme koper 42.550 mark over. En voor de diamanten ring (geschatte waarde maximaal 900 mark) die Gloria had gekregen van haar echtgenoot Johannes Baptista de Jesus Maria Louis Miguel Friedrich Bonifazius Lamoral von Thurn und Taxis, die in 1990 op 64-jarige leeftijd overleed, kreeg ze 10.580 mark retour. Twee cd'tjes en hoesjes beschilderd door de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, waarop Gloria zingend haar gasten voor haar 30ste verjaardag uitnodigde, gingen van de hand voor 3.910 en 3.680 mark, terwijl ze op slechts 350 mark waren geschat.

Vooral de Europese objecten en kunstvoorwerpen vonden gretig aftrek, in het bijzonder de Duitse. Het Chinese en Japanse porselein daarentegen kwam niet ver boven de hoogste richtprijs uit. Zo werd voor het duurste lotnummer van de veiling, vier Japanse vazen van Kakiemon-porselein, op maximaal 400.000 geschat, 345.000 gegeven. Een van de curiositeiten, een zeldzaam voetenbankje van omstreeks 1790 uit het Russische Tula, dat 30 tot 60.000 mark moest opbrengen, werd voor 166.750 mark gekocht door een Engelse particulier.

Prinses Gloria toonde zich na afloop uiterst tevreden met het resultaat. Voorlopig is ze uit haar financiële problemen.

    • Gerda Telgenhof