President Burundi bij coup gedood

KIGALI, 22 OKT. De 40-jarige president Melchior Ndadaye van Burundi is gisteren bij een staatsgreep door het leger gevangengenomen en vermoord. Dat heeft de Burundische minister van gezondheid gemeld, die op het moment van de coup in het buurland Rwanda verbleef. Ook verscheidene ministers, onder wie die van binnenlandse, buitenlandse en sociale zaken, zouden zijn gedood. Met de coup eindigden drie maanden democratie in het centraalafrikaanse land.

De Burundische staatsradio, die na de coup gisterochtend enige tijd uit de lucht was maar gisteravond weer begon met uitzenden, meldde dat de coup-leiders een Nationaal Reddingscomité hebben ingesteld onder leiding van een voormalige minister van binnenlandse zaken, François Ngebe. Het comité riep de noodtoestand uit, stelde een avondklok in en verbood bijeenkomsten van meer dan drie personen. De grenzen van het land, de haven en het vliegveld van Bujumbura zijn gesloten.

Ndadayes minister van communicatie, Jean Marie Ngedahayo, had gisteren vanuit een schuilplaats in Burundi contact met de pers. Volgens Ngedahayo werd de hoofdstad Bujumbura “streng gecontroleerd” en waren spontane demonstraties tot steun van de president met geweld de kop ingedrukt. De afgezette regering heeft een oproep gedaan aan Frankrijk voor militaire hulp, maar nog geen toezegging daarvoor ontvangen. De Verenigde Staten veroordeelden de staatsgreep en schortten de hulp aan Burundi op. Frankrijk dreigde hetzelfde te doen als de democratie niet onmiddellijk zou worden hersteld. (Reuter, AP)