PKK knevelt Turkse partijen

DIYARBAKIR, 22 OKT. In een nieuwe poging om de macht van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) in het zuidoosten van Turkije te bevestigen, moeten de politieke partijen hun kantoren in de Koerdische regio met ingang van zondag sluiten. Om het bevel kracht bij te zetten is de voorzitter van de Sociaal-Democratische Volkspartij (SHP), Hayati Kahraman, door de militaire arm van de PKK, ARGK, ontvoerd.

De partijvertegenwoordigers in Zuidoost-Turkije die zich niet aan het verbod door de PKK wensen te houden zijn vanaf zondag “doelen in onze nationale bevrijdingsstrijd”, aldus Kani Yilmaz, een woordvoerder van de PKK in Europa. De PKK eist dat de lokale politici hun posities in de landelijke politieke partijen opgeven en actief deelnemen aan die nationale bevrijdingsstrijd in Zuidoost-Turkije.

In een interview in een Turkse krant liet Yilmaz vanmorgen weten dat de nieuwsblokkade, die op last van de PKK eerder deze week van kracht werd, en het verbod op activiteiten van politieke partijen in de Koerdische regio zullen worden gevolgd door nieuwe stappen die een verdere controle van de Koerdische bevrijdingsorganisatie in Zuidoost-Turkije mogelijk maken.

Bovendien worden door de PKK in Zuidoost-Turkije ook nog steeds buitenlandse toeristen in gijzeling gehouden, onder wie de Nederlander Jan-Maarten ten Mos. Volgens een verklaring van het Koerdische persbureau Kurd-Ha werd hij op de weg tussen Erzurum en Bingöl, die het oosten met het zuidoosten van Turkije verbindt, aangehouden. Buitenlandse toeristen die de Koerdische regio van Turkije willen bezoeken, moeten de PKK daarvan tevoren op te hoogte stellen. Doen ze dat niet, dan worden ze onder toezicht van de bevrijdingsorganisatie gesteld. De PKK claimt dat de Turkse staat met de winsten uit het toerisme de “vuile oorlog in Zuidoost-Turkije financiert”.