Ondanks hardhandig ingrijpen van politie; Nieuwe stakingsacties bij Air France

PARIJS, 22 OKT. De staking bij Air France breidt zich uit. Een dringende oproep van premier Balladur aan de stakers het belang van de noodlijdende vliegmaatschappij en het vaderland te laten voorgaan, bleek vanmorgen aan dovemansoren gericht. Nieuwe acties op startbanen en de snelweg tussen Parijs en Lille ontrolden zich vanmorgen.

De Mobiele Eenheden van de Franse politie hebben gisteren met harde hand stakers van de startbaan op het vliegveld Orly verwijderd. Vandaag deden stakers een nieuwe poging het hele vliegverkeer op Parijs stil te leggen, hoewel de politie kennelijk opdracht had buitenlandse maatschappijen zo veel mogelijk hun schema normaal te laten afwerken. Gisteren lag het verkeer op de snelweg A1 (Parijs-Lille) een uur stil.

Ondanks de inzet van ordetroepen groeit het aantal deelnemers aan de demonstraties en ordeverstoringen op Orly en het belangrijkste Parijse vliegveld Roissy-Charles de Gaulle, ten noorden van Parijs. Een deel van het verkopende grondpersoneel heeft zich - in uniform - bij stakende monteurs en bagage-afhandelaars gevoegd.

De directie van Air France zegt dat het verlies van 70 miljoen (23 miljoen gulden) franc per dag volstrekt onverantwoord is en dat het 4.000 banen kostende bezuinigingsplan niet wordt gewijzigd. Na onverzoenlijke uitspraken van de minister van verkeer Bosson, en de oproep tot nationale solidariteit van de eerste minister, is de staking uitgegroeid tot een zaak van de landelijke politiek.

Gezien eerdere stakingen deze maand bij het Franse openbaar vervoer hopen de vakbonden erop dat de onverwacht felle staking bij Air France kan leiden tot een breed front van verzet tegen de politiek van de regering. De vakbeweging heeft veel leden verloren en ziet voor het eerst weer enige rol voor zichzelf weggelegd. Daar achter schuilt een vrij algemene wanhoop over de slechte staat van de Franse economie. Behalve een discussie over de 32-urige werkweek zijn er weinig concrete plannen tegen de recessie.