Noodlijdende landbouw krijgt 165 mln steun

DEN HAAG, 22 OKT. Het kabinet trekt de komende vijf jaar 140 miljoen gulden extra uit voor de land- en tuinbouw, waar sommige sectoren er financieel zeer slecht voor staan. Een deel van het geld moet worden besteed aan versterking van de infrastructuur en projecten die de kwaliteit van produkten verbeteren.

Dat is het resultaat van overleg dat minister-president Lubbers en minister Bukman (landbouw) gisteren met het Landbouwschap hebben gevoerd. Over steun voor boeren die door de hevige regenval van de afgelopen maanden wateroverlast hebben, zijn geen harde afspraken gemaakt. Met name landbouwers in het noordoosten van het land kampen door die wateroverlast met forse tegenvallers.

Behalve de 140 miljoen extra die het kabinet uittrekt voor de agrarische sector zijn er verschillende belastingverlichtingen en wordt 25 miljoen gulden extra ingezet voor de regeling die het voor boeren mogelijk maakt om versneld af te schrijven op milieuvriendelijke investeringen.

Voorzitter M. Varekamp van het Landbouwschap vindt de toegezegde steun “een stap in de goede richting, maar niet voldoende”. De belangenorganisatie had om 400 miljoen gulden extra gevraagd, onder meer voor directie financiële steun voor boeren en tuinders in nood.