Mozart leeft

TuTTi nr 1 + cd: ƒ 24.95; BFR 485.

"Klassiek zonder poeha' zegt de aanprijzing bij de tijdschriftstalletjes onder de display met het eerste in plastic verpakte nummer van het blad TuTTi, compleet met cd. Het nieuwe luister- & lees-maandblad is deze keer gewijd aan Mozart. Op cover en cd is hij te zien in de gedaante van Tom Hulce, die wij, oudere liefhebbers van klassieke muziek, kennen van de film Amadeus van Milos Forman uit 1984. Mozart herinneren wij ons nog beter van het Mozartjaar 1991, toen hij tweehonderd jaar dood was. Sommige Mozartfans wilden daarna wel een tijdje wat minder Mozart.

TuTTi is echter niet voor klassiekliefhebbers met dat soort poeha maar voor mensen die klassiek eventueel wel aardig vinden, maar dan zonder poeha. "Wolfgang Amadeus Mozart na 200 jaar nog springlevend' staat er op de cover. Hoofdredacteur Sytze Smit heet op pagina 1 de nieuwe luisteraars en lezers welkom met uitleg over de naam TuTTi (spreek uit: toetie; het betekent allen) en over zijn bedoeling: een eind maken aan het hardnekkige misverstand dat klassieke muziek een bloedernstige aangelegenheid zou zijn. “Wat ons betreft is muziek een schitterende, maar ook heel soepele partner, waar men op veel manieren mee kan samenleven.”

Het veertig pagina's tellende Mozartnummer vertelt op populariserende wijze over alles wat er leuk en aardig en interessant en normaal menselijk aan Mozart was. Volop anekdotes, zijn voorliefde voor schunnig taalgebruik, zijn levensloop afgezet tegen de geschiedenis van zijn tijd, uitleg over KV, verdichtsels en waarheid over zijn vroege dood. Ook een interview met Milos Forman over "Amadeus, de film en de leugen', en veel over Salieri, sinds Amadeus het toonbeeld van middelmatigheid, maar volgens Forman wel een briljant verliezer.

Violiste Isabelle van Keulen, een van de geïnterviewde jonge Mozartmusici, vond Amadeus de eerste keer "een klotefilm' en moest de tweede keer huilen "echt tranen met tuiten'. Joop van Zijl en Dieuwertje Blok schreven een column, Bernard Haitink verzorgt de platenrubriek (Mozart, Beethoven, Schubert) zonder zijn eigen opnamen te noemen: “Dat zou niet correct zijn.”

Achterin nog tips voor andere cd's en video's en de postorderaanbiedingen: T-shirts met Klassiek MOI?, de TuTTi-klassiek zonder poeha-mok en de boxershort met Bachmuziek (ƒ 44.95). Op de cd van EMI-classics staat Mozart-muziek uitgevoerd door Bernard Haitink, Frank Peter Zimmenmann, Christian Zacharias, Jeffrey Tate en Riccardo Muti. De volgende nummers van TuTTi gaan over Bernstein, Beethoven, Tsjaikovski, Ravel, Stern, Bach, Mahler, Liszt, Rossini en Haitink.

Het drempelverlagende TuTTi is verpakt in zulk stevig plastic dat het zonder een gereedschapskist nauwelijks is te verwijderen.

    • Kasper Jansen