Moslims vinden Paul de Leeuw te ver gaan

AMSTERDAM, 22 OKT. De Islamitische Raad Nederland (IRN) is hevig ontstemd over het programma "De schreeuw van de leeuw' van 16 oktober, waarin Paul de Leeuw volgens het IRN “de draak stak met een islamitische eredienst”. Het IRN vindt het verdedigbaar dat De Leeuw "die alles en iedereen op de hak neemt' ook de moslims niet spaart, maar vindt het onacceptabel dat de “oprechte geloofsbeleving van moslims in het programma belachelijk wordt gemaakt.”

In het betreffende programma bracht Paul de Leeuw, in de hoedanigheid van zijn personage Bob de Rooy, een bezoek aan de Amersfoortse Mevlana-moskee. Hij nam deel aan de gebedsdienst waarin hij grappen maakte met andere aanwezigen. “Moslims die in de Nederlandse samenleving een kwetsbare positie innemen, voelden zich voor de zoveelste maal terzijde geschoven”, aldus het IRN. Tientallen moskee-organisaties en moslims hebben de Raad na het programma gebeld. Woordvoerder C. Çüorz: “Vooral de passage in de gebedsruimte heeft de moslims gegriefd. Een eredienst is voor moslims een zeer emotioneel gebeuren, door dit belachelijk te maken is De Leeuw te ver gegaan”.

De Leeuw heeft eigener beweging contact gezocht met moslims om de gerezen misverstanden uit de weg te helpen. Volgens De Leeuws persoonlijk manager V. Ypma was het absoluut niet de bedoeling om moslims te kwetsen, maar probeerde de cabaretier juist meer begrip voor moslims bij te brengen. Het IRN zal geen juridische stappen ondernemen tegen De Leeuw. “We hebben de onvrede van onze achterban verwoord, voor ons is de zaak nu afgedaan,” aldus Çüorz.