Koppelen

Hoewel ik mijzelf reken tot de doelgroep die men hoopt te bereiken, is er bij RTL 5 eigenlijk maar één programma dat ik altijd wil zien: Studs. Studs is een Amerikaanse dating-show, die je ook zonder een hogere opleiding moeiteloos kunt begrijpen. Kortom, Studs is een prachtprogramma.

De formule is minder simpel dan zij lijkt. Twee jongens zijn ieder uitgegaan met drie meisjes, en in de studio wordt geprobeerd door middel van een soort kwisje koppels te vormen. De jongens zijn meestal knappe binken, de meisjes meestal knappe meisjes met lange benen die door een speciale stand van de camera nog langer lijken.

Waarom zijn het altijd twee jongens en drie meisjes, en nooit twee meisjes en drie jongens? Daar is natuurlijk over nagedacht. Ik vermoed dat hier een zeker Amerikaans puritanisme een rol heeft gespeeld. Een jongen die met drie meisjes uitgaat, mag zichzelf beschouwen als een superman. Daarentegen krijgt een meisje dat een afspraak heeft gemaakt met drie jongens, al snel iets hoerigs. Twee jongens, dat gaat nog net, want ook een meisje is een vrij mens met een vrije keus, maar een meisje met drie jongens wordt al iets heel anders. Dat komt in de buurt van de nymfomanie.

Bovendien speelt hier een verborgen element van sensatie. Als alles optimaal verloopt, zijn er aan het eind van het programma twee koppels gevormd. Zij mogen een weekeindje naar Hawaï, Las Vegas of Disney Land. Zulks betekent ook dat er één meisje overblijft, dat door geen van de twee jongens is gekozen. De kijker mag zich hier verkneukelen. Ha, een mooi meisje dat afgewezen wordt! Zie haar eens teleurgesteld kijken. Dat is de collectieve wraak van de kijker voor het feit dat zoiets in het dagelijks leven maar zelden voorkomt.

Wij raken hier aan een ander eigenaardig fenomeen, namelijk dat van de koppelaar of beter van de koppelaarster, want van oudsher wordt die rol in onze samenleving vervuld door een vrouw. De filosoof Otto Weininger heeft in een dikke turf zelfs betoogd dat alle vrouwen in wezen koppelaarsters zijn, omdat een vrouw nu eenmaal geen eigen ik heeft. De vrouw krijgt pas een eigen identiteit in een paar, dat wil zeggen daar waar man en vrouw in gemeenschap samensmelten. Om de vrouw te emanciperen, om haar als het ware te redden, doet de man er, volgens Weininger, het beste aan om van elke copulatie af te zien. De menselijke soort zou daardoor uitsterven, maar dat is een onbetekenend offer, dat men over moet hebben voor een groots idee.

Weininger pleegde op 23-jarige leeftijd zelfmoord in het sterfbed van Beethoven. Hij was natuurlijk gek, maar zelfs een gek kan wel eens gelijk hebben. Het opvallende echter is dat bijna alle dating-shows worden gepresenteerd door mannen. De presentator van Studs is een man, de presentator van Love-Letters is een man, de presentator van All You Need Is Love is een man, en zelfs Ron Brandsteder van de Honeymoon Kwis is een man. Kennelijk is de moderne koppelaarster een man.

Mijn favoriete koppelaarster is niet Mark de Carlo van Studs, maar Robert ten Brink van All You Need Is Love. Hij is zacht en begrijpend, in hem ziet men de weerspiegeling van wat Weininger “het universeel ontvankelijke” noemt. Ik vermoed dat Ten Brink daarom een stuk verder kan gaan dan zijn Amerikaanse collega's. Bij hem is geen sprake meer van puritanisme. In All You Need Is Love zag ik een meisje dat niet met twee, maar met een hele zaal vol jongens werd opgesloten. Met een druk op de bel kon zij laten weten wanneer zij haar keus had gemaakt.

Van Weiningers traditionele wereldbeeld der seksen is niet veel meer over. Er waren tijden dat de man nog openlijk opschepte over zijn seksuele vermogens. Nu vertelt zelfs Arnold Schwarzennegger dat het na je veertigste allemaal wat minder wordt, terwijl ik in hetzelfde blad lees dat een Tilburgse vrouw het wereldrecord neuken heeft verbeterd. Als bewijs voor haar prestatie hebben 124 mannen hun condoom aan een waslijntje gehangen.

Ik heb me gedwongen mij daarbij niets voor te stellen, maar het zou mij niet verbazen als dit soort recordpogingen over een paar jaar live wordt uitgezonden om de kijkcijfers onder de hoger opgeleiden nog wat verder op te krikken.

    • Max Pam