F-16's laten 100.000 trekvogels met rust

HARLINGEN, 22 OKT. Het ministerie van defensie heeft een vliegoefening met F-16's boven het natuurgebied Balgzand, tussen Den Oever en Den Helder, al na één dag afgelast. De Waddenvereniging dreigde met een kort geding als de oefening, die volgende week zou voortduren, door zou gaan.

Volgens de milieuorganisatie worden zeker 100.000 trekvogels die op de voedselrijke zandplaat rusten ernstig verstoord door straaljagers, die dagelijks op een hoogte van 150 meter een schijnaanval op Den Helder uitvoeren. Een woordvoerder van defensie verklaart dat de oefening is stopgezet omdat gisteravond, na een evaluatie onder de veertien F-16-vliegers, bleek dat het oefenprogramma te vol was. “Er is te veel in het programma gepropt, waardoor het scenario te zwaar en intensief werd voor de vliegers.”

De oefenleiding had, volgens de woordvoerder, niet van tevoren kunnen voorzien dat het programma te zwaar was. “De oefenmogelijkheden zijn beperkt, dus is het niet onlogisch om zoveel mogelijk op het programma te zetten. Maar deze training is te zwaar aangezet.” Hij sluit niet uit dat ook de slechte weersomstandigheden van gisteren hebben meegespeeld. “Dan is meer concentratie nodig.”

Volgens de woordvoerder is defensie beslist niet gezwicht voor de druk van een kort geding van de Waddenclub. Volgens hem komt het vaker voor dat er tussentijds een wijziging plaats heeft in een oefenprogramma.

Woordvoerder P. de Cock van de Waddenvereniging spreekt van een “klinkende overwinning”. Hij gelooft niet dat het besluit van Defensie los staat van de protesten. “Dat maak je mij niet wijs. Dinsdag hebben we een telegram gestuurd naar Ter Beek waarin we met klem vroegen de oefening af te gelasten. Maar daar nam niemand notie van. Pas toen we donderdag dreigden een kort geding aan te spannen vroeg het ministerie 's avonds bedenktijd.”