Erzsebet Baerveldt

Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam. T/m 20 nov. Do t/m za 14-18u. Prijzen van 150 tot 2.800 gulden.

Erzsebet Baerveldt (25) is in haar zestiende-eeuwse kostuum een opvallende verschijning. Zij identificeert zich zo sterk met de Hongaarse prinses Elizabeth Bathory (1560-1614) dat zij alles doet om in kleding en haardracht op haar te lijken. Op de opening van haar tentoonstelling bij galerie Reuten werd de illusie echter al snel verstoord toen iemand haar vroeg of ze de videobanden wilde verwisselen - hetgeen gebeurde.

Behalve video's exposeert Baerveldt, die na de academie in Den Bosch aan de Amsterdamse Rijksakademie studeerde, tekeningen en fotowerken. Deze zijn minder sterk dan de video's waarop zij aan haar bij vlagen morbide obsessie voor Bathory en voor gedaanteverwisselingen op een indringende manier gestalte geeft. Bathory, die zich met mensenbloed waste om haar schoonheid te vergroten, werd tenslotte levend in een muur ingemetseld, vertelt Baerveldt, die als veertienjarige voor het eerst een portret van haar zag.

Jonge Post-human kunstenaars worden vooral gefascineerd door de science-fictionachtige mogelijkheden van technieken als plastische chirurgie en genetische manipulatie. Baerveldt richt zich als een van de weinigen op het verleden.

    • Din Pieters