Elke Heidenreich

Elke Heidenreich: Liefdeskoloniën (Kolonien der Liebe). Vertaald door Jan Gielkens. Uitg. Bert Bakker, 137 blz. Prijs ƒ 24,90.

“Het was alsof ik verzuimd had te leven. (-) Mijn maaltijden had ik ergens inderhaast en staand naar binnen gewerkt en vaak had ik ook helemaal niets gegeten en alleen wijn, koffie en gin gedronken en was als een stuk lood in bed gevallen, zonder de post open te maken of het antwoordapparaat af te luisteren, droomloos, levenloos.”

De vrouwen in de bundel Liefdeskoloniën van de journaliste en talkshow-presentatrice Elke Heidenreich kennen geen huiselijke gezelligheid. Ze werken het klokje rond, leven in hotelkamers of kale appartementen en zijn vrijwel altijd in een slecht humeur. Hun demonstratieve mensenverachting heeft iets onnoemelijk treurigs. Echtscheidingen, verzande liefdes en lange stoeten verkeerd gekozen mannen hebben hun hart gebroken.

In de vertelling "Erika' voert Heidenreichs journalistieke versie van het kerstevangelie de lezer door een winters tranendal. Samen met de kok van een uitgestorven hotel brengt een vrouwelijke reiziger de kerstavond door. Terwijl de vrouw zich bedrinkt, jammert de kok over zijn overspelige echtgenote. Het Kindeke Jezus in de kribbe heeft zelfs geen symbolische waarde meer. Liefde geeft alleen de blauwogige Erika, een reusachtig speelgoedvarken.

    • Anneriek de Jong