Duo Rabbae/Brouwer trekt lijst GroenLinks

PAG.3 VERRASSENDE KEUS

DEN HAAG, 22 OKT. Het Tweede-Kamerlid I. Brouwer en M. Rabbae, directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders, worden de duo-lijsttrekkers van GroenLinks voor de verkiezingen van volgend jaar. In een referendum onder de leden van GroenLinks hebben zij het andere lijsttrekkerskoppel, bestaande uit de Kamerleden P. Rosenmöller en L. Sipkes, "met gering verschil' verslagen.

Rabbae (51) is de eerste allochtoon op zo'n hoge positie in een Nederlandse partij. Brouwer (43) is voormalig fractieleider van de CPN. Rabbae vluchtte in 1966 uit Marokko naar Nederland nadat hij had geprotesteerd tegen koning Hassan.

“De uitslag is verrassend, en het verschil tussen de duo-kandidaten gering”, zo klonk het vanochtend in kringen van GroenLinks. De lijsttrekkers weigeren “elk commentaar”, want de officiële uitslag van het referendum wordt pas later officieel bekendgemaakt.

Het referendum onder de leden was nodig, omdat GroenLinks, na het aftreden van R. Beckers, geen evidente lijsttrekker meer had voor de verkiezingen. Een eerste referendum begin deze maand leverde voor geen van de kandidaten een meerderheid op. De twee lijsttrekkersduo's haalden met 36 procent voor Brouwer/Rabbae en 34 procent voor Rosenmöller/Sipkes de beste uitslag en gingen door voor de tweede ronde. Toen al bleek dat de positie van Brouwer/Rabbae sterker was dan verwacht. De kandidaat W. de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer, eindigde als derde met achttien procent en viel af.