Damrak opnieuw naar record in spoor sterke dollar

AMSTERDAM, 22 OKT. De Amerikaanse dollar, die tegenover de Duitse mark aan kracht heeft gewonnen door de renteverlaging in Duitsland, heeft de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen naar een nieuw record gestuwd. De chemiefondsen Akzo en vooral DSM vielen nadrukkelijk uit de toon met koersdalingen.

AMSTERDAM De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen, die de afgelopen week dagelijks een nieuw record vestigde, brak door de barrière van 380 punten en stond op het hoogste punt op 382,06 punten. Rondom het middaguur stond de EOE op 381,17 punten, tegen een slot van 379,31 punten gisteren. De opmars was te danken aan de dollar, die ongeveer een cent hoger stond dan het slot van gisteren dat toen al een stijging met drie cent betekende. De dollar is van groot belang voor veel Amsterdamse beursfondsen, die een deel van hun inkomsten ontvangen in de Amerikaanse munt. Een vaste stemming in Duitsland, waar de Dax-index ruim 1 procent opveerde, deden de honger naar aandelen ook toenemen. Ook particulieren kochten in bescheiden mate aandelen.

De berichten over de chemie waren een stuk somberder, doordat analisten het idee hebben dat Akzo en DSM de laatste manaden te duur zijn geworden in vergelijking met Europese collega's. Verwacht wordt dat DSM volgende week donderdag een verlies rapporteert van 12 tot 50 miljoen gulden over het derde kwartaal in 1993. DSM dat als dollarfonds aanvankelijk een nieuw hoogtepunt-van-het-jaar noteerde op 103,10 gulden, zakte na publicatie van de sombere verwachtingen in tot 101 gulden, 1,30 gulden lager dan gisteren. Akzo dat op 2 november met de kwartaalcijfers komt, wordt geacht om 120 tot 140 miljoen gulden winst te melden, flink lager dan de 162 miljoen van vorig jaar. Op de beurs betekende dit een koersval van 1,40 gulden tot 181,40 gulden.

Bijna alle hoofdfondsen boekten koerswinst. Procentueel gezien de sterkste stijger was Hoogovens, die 1,10 toevoegde op 43,70 gulden, een winst van 3 procent.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben gisteren hun draai niet kunnen vinden. Kort na de opening zag het ernaar uit dat de beursindex op een stevig record zou eindigden, maar na een aantal flinke schommelingen kwam er een verlies uit de bus. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen eindigde op 3636,16 punten en dat was 8,94 punten lager dan op woensdag. De omzet kwam uit op 228 miljoen aandelen tegen 306 op de voorgaande dag.

De handelaren trokken zich weinig aan van de renteverlagingen in Europa, die werden ingeluid door een discontoverlaging in Duitsland.

TOKIO De beurs van Tokio vertoonde een saai beeld. De Nikkei-index van de 225 fondsen kwam vanmorgen na een omzet van 300 miljoen aandelen uit op 20.264,93 punten. Dat was 85,41 punten meer dan gisteren.