Contract bindt deelnemer aan tv-show

HILVERSUM, 22 OKT. Deelnemers aan televisieshows en -spelletjes van de producenten Joop van den Ende en John de Mol ondertekenen een contract, dat het nagenoeg onmogelijk maakt voor een kandidaat om zich terug te trekken nadat het programma is opgenomen. Uitsluitend de producent kan dan nog beslissen of bepaalde onderdelen van het programma worden geschrapt.

In het contract dat deelnemers aan het televisieprogramma "Het spijt me' van John de Mol krijgen voorgelegd, staat dat spijtoptanten aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Volgens een woordvoerder van Joop van den Ende produkties is het voor tv-producenten onbegonnen werk “de beslissing of een programma wordt uitgezonden neer te leggen bij de deelnemers”. Het staat iedere deelnemer vrij om na afloop van de opname van een programma bezwaren te maken tegen onderdelen, maar een besluit ze uit te zenden neemt de producent.

“Het is tot nog toe één keer voorgekomen dat iemand zich terugtrok, bij de Surpriseshow. Ook hebben we een labiele dame in het programma De Stoel op haar verzoek niet uitgezonden. Maar als iemand naar ons toekomt met het verzoek hem er uit te laten omdat bijvoorbeeld zijn toupet scheef staat, dan heeft hij pech gehad”, aldus de woordvoerder van Joop van den Ende. Volgens hem worden de kandidaten uitvoerig voorgelicht voordat ze het contract ondertekenen en aan een programma beginnen. Bij het overlijden van een deelnemer voor uitzending vervalt het programma. Producenten kunnen zich daartegen verzekeren.

Ook kleinere producenten werken met verklaringen van deelnemers, waarin zij toestemming geven voor uitzending van een programma. Volgens een woordvoerder van Ivo Niehe Produkties is het terugtrekken na opname van een deelnemer "de grote angst van iedere producent'. “Er komt bij een tv-produktie een enorm circus op gang dat veel geld kost. Je probeert zoveel mogelijk uit te sluiten. Maar deelnemers kunnen zich te allen tijde beroepen op een "redelijk belang'. Een scheef toupet is dat niet”. Deelnemers aansprakelijk stellen voor schade doet Ivo Niehe Produkties overigens niet.

Producent G. Baars (o.a. Tros Aktua in bedrijf) noemt de bepaling van De Mol een “verontrustende ontwikkeling. Het is het gevolg van de fabrieksmatige aanpak van De Mol, die anoniem is en afstandelijk. Programma's zijn handelswaar geworden. Ik ben een groot voorstander van het nauw begeleiden van deelnemers. Maar ja, dat kost inderdaad tijd en energie.”