Commissie voor veiligheid Schiphol

DEN HAAG, 22 OKT. De luchthaven Schiphol krijgt een permanente veiligheidsadviescommissie.

De onafhankelijke commissie moet de minister van verkeer en waterstaat regelmatig adviseren over de veiligheidssituatie op en rond Schiphol. Dit heeft minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De instelling van de commissie was een van de veertien aanbevelingen die het adviesbureau Rand en het zogenoemde safety panel eerder dit jaar deden naar aanleiding van de Bijlmerramp in oktober vorig jaar. De aanbevelingen zijn de afgelopen maanden door een werkgroep met vertegenwoordigers van Schiphol, KLM, Rijksluchtvaartdienst en Luchtverkeersbeveiliging uitgewerkt. De minister onderschrijft de bevindingen van de werkgroep, die verder onder meer vindt dat Schiphol bij het verlenen van start- en landingsvergunningen aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen scherper moet toezien op hun kwaliteit.