Bundesbank brengt tarieven omlaag

BONN, 22 OKT. Tragere geldgroei, teruglopende inflatie en de gestegen waarde van de D-mark in het buitenland zijn de voornaamste redenen geweest voor de verlaging van de Duitse disconto- en lombardrente met elk een half procentpunt (tot 5,75 en 6,75). Dit zei de nieuwe president van de Bundesbank, Hans Tietmeyer, gisteren ter toelichting op de zevende Duitse renteverlaging dit jaar. Met de renteverlaging wil de Duitse centrale bank uitdrukkelijk ook de voorzichtige conjuncturele opleving stimuleren, zei hij.

De regeringspartijen in Bonn reageerden tevreden, de SPD-oppositie en de vakbeweging hadden liever een grotere verlaging gezien. Het verrassende besluit dat de Zentralbankrat van de centrale bank in Frankfurt “met grote meerderheid” had genomen betekent niet dat de Bundesbank de oren laat hangen naar politieke wensen, waarschuwde Tietmeyer. “De Bundesbank blijft altijd weer goed voor verrassingen”, zei hij gistermiddag, ruim een week voor de EG-top komende vrijdag beslist waar de toekomstige Europese centrale bank zal worden gevestigd (waarschijnlijkste uitkomst: Frankfurt).

Volgens Tietmeyer zijn de monetaire "stabiliteitsperspectieven' verbeterd. Weliswaar is de inflatie in Duitsland nog steeds circa 4 procent, terwijl het doel van de Bundesbank uiteindelijk 2 procent blijft. Maar in het huidige percentage telt de BTW-verhoging van begin dit jaar mee. Zo gezien, zei hij, was de inflatie over het afgelopen half jaar 2,7 procent en het afgelopen kwartaal zelfs maar 2,4. De Duitse geldgroei (M3) ligt weliswaar nog niet tussen de voor de dit jaar gewenste percentages (4,5 en 6,5) maar is sinds midden 1993 wel van 7,4 tot 7 procent gedaald.

De zich aftekenende matiging aan het CAO-front en de bezuinigingspolitiek van de Duitse regering hadden mede een rol in het Bundesbank-besluit gespeeld, aldus Tietmeyer, die de Duitse deelstaten en gemeenten voorhield dat ook zij aan de beperking van overheidsuitgaven moeten meedoen. Hij kritiseerde daarmee indirect ook de protesten uit de Länder en de gemeenten tegen de bezuinigingen van de regering. Begin deze week kwam bijvoorbeeld de Duitse Städtetag voor het eerst in 25 jaar in een buitengewone vergadering bijeen om de financiële noodtoestand van de gemeenten af te kondigen.

Tietmeyer noemde de “lange rente” in Duitsland laag, hij zei te hopen dat de banken de discontoverlaging beter en sneller aan hun klanten zullen doorgeven dan bij vorige gelegenheden is gebeurd. Voor de eerste renteverlaging waartoe de Bundesbank onder zijn leiding besloot is volgens Tietmeyer, die begin deze maand Helmut Schlesinger opvolgde, ook de internationale waardevermeerdering van de D-mark van belang geweest.

De waardering voor de D-mark weerspiegelt internationaal vertrouwen dat Duitsland de inflatie op langere termijn de baas blijft, concludeerde Tietmeyer.

Kooktheater, Houten (030-6380420): Partykoken à la carte en workshops voor kookfanaten zoals Country Cooking in lentesfeer en Provençaalse keuken als voorproefje op de zomer.

    • J.M. Bik