Brazilië wil treinrover Biggs ruilen tegen "PC'

RIO DE JANEIRO, 22 OKT. Brazilië heeft Groot-Brittannië gevraagd om de uitlevering van Paulo César Farias, hoofdverdachte in het corruptieschandaal dat de Braziliaanse president Fernando Collor de Mello in december vorig jaar tot aftreden dwong. In ruil voor "PC' zou Brazilië de Britse treinrover Ronald Biggs, die in Rio de Janeiro woont, aan Groot-Brittannië willen uitleveren.

Farias was sinds 30 juni van dit jaar voortvluchtig, nadat de Braziliaanse justitie een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Hij wordt ervan verdacht leiding gegeven te hebben aan een organisatie die in naam of zelfs met medeweten van de toenmalige president Collor voor tientallen miljoenen dollars afperste en zwart handelde. Nadat hij onder meer in buurland Argentinië, in de Verenigde Staten en in Duitsland was gesignaleerd, dook Farias deze week op in Londen, waar hij een vraaggesprek gaf aan het Braziliaanse televisiestation Globo.

Farias heeft gezegd te willen meewerken aan het huidige geruchtmakende onderzoek naar corruptie onder 32 Braziliaanse parlementariërs, gouverneurs en (oud-)ministers. Zij zouden jarenlang fraude hebben gepleegd bij het opstellen van de begroting, waarbij zij in ruil voor smeergeld begrotingsgeld toewezen. De beschuldigingen zijn geuit door de oud-directeur van de begrotingscommissie, José Carlos Alves, die zelf vastzit op verdenking van moord, drugshandel en corruptie. De betrokken functionarissen ontkennen Alves' beschuldigingen, die hij herhaalde tijdens de gisteren begonnen parlementaire hoorzittingen.

Het schandaal dreigt een spaak in het wiel te zullen steken van de parlementaire onderhandelingen over een herziening van de Braziliaanse grondwet, die onder meer economische hervormingen mogelijk moet maken.

Hoewel Brazilië en Groot-Brittannië geen wederzijds uitleveringsverdrag hebben, heeft Brazilië in het verleden wel verdachten uitgeleverd aan de Britse justitie. Ronald Biggs voerde in 1963 met enkele vrienden de zogeheten Great Train Robbery uit, een roofoverval op een Britse posttrein waarbij een bedrag van 2,6 miljoen pond werd buitgemaakt. Daarna week hij uit naar Rio. Verzoeken tot uitlevering zijn tot nu toe steeds op niets uitgelopen, omdat hij als vader van een een zoon met de Braziliaanse nationaliteit door de wet wordt beschermd.

Biggs woont in een villaatje op een helling onder het beroemde Corcovado-standbeeld, waar hij tegen betaling regelmatig interviews geeft en terugblikt op zijn verleden als misdadiger. Tijdens de VN-milieuconferentie in juni 1992 hield hij voor de radio een dagelijks praatje waarin hij buitenlandse bezoekers aan de meest gewelddadige stad ter wereld tips gaf om beroving te vermijden. (AP, Reuter)