Bondscoach Polen wijzigt bijna de hele spelersgroep

WARSCHAU, 22 OKT. De selectie van Polen voor de WK kwalificatie-voetbalwedstrijd tegen Turkije, volgende week woensdag in Istanbul, is vrijwel volledig anders vergeleken met de spelersgroep die vorige week thuis met 3-0 van Noorwegen verloor.

Bondscoach Cmikiewicz, die met de nederlaag tegen de Noren debuteerde, heeft slechts drie spelers gehandhaafd. Dat zijn Ziober, Waldoch en Warzycha. Polen moet nog twee wedstrijden spelen.

Twee spelers zijn niet beschikbaar. Kozminski krijgt geen vrij-af van zijn club Udinese. Aangezien de speler dit jaar al zeven keer werd opgeroepen, kan de Poolse bond hem niet meer reglementair opeisen. Szewczyk van Sochaux is geschorst.

Op 17 november speelt het Poolse elftal in Poznan nog tegen Nederland, dat een punt nodig heeft om plaatsing voor de eindronde af te dwingen. Cmikiewicz werd onlangs aangesteld voor drie interlands, tegen Noorwegen (0-3), Turkije en Nederland. Hij is de opvolger van Strejlau. Deze nam ontslag na de 3-0 nederlaag op Wembley tegen Engeland.

Cmikiewicz, voormalige coach van de jeugdploeg, had al langer gehamerd op het beschikbare jonge talent in zijn land. Hij selecteerde dan ook zes spelers, met wie hij vorig jaar bij de Olympische Spelen in Barcelona zilver won. Dat zijn: Jalocha, Kowalczyk (Legia Warschau), Waldoch (Gornik Zabrze), Juskowiak (Sporting Lissabon), Staniek (Osasuna) en Adamczuk (FC Dundee). Juskowiak topscorer van het olympische toernooi.

Toch zijn in de selectie van zestien slechts twee spelers die nog niet eerder voor de nationale ploeg uitkwamen. Dat zijn middenvelder Lewandowski (Wisla Krakow) en verdediger Jaskulski (Pogon Szczecin). Jaskulski wordt gezien als de beste verdediger van de Poolse competitie, Lewandowski, dit seizoen goed voor zeven doelpunten in veertien duels, geldt eveneens als een groot talent.

Daarnaast zijn vijf spelers van Legia teruggekeerd. Die hadden de nationale ploeg gemeden, sinds hun club wegens een vermeend omkoopschandaal de titel was ontnomen. Kowalczyk had de Poolse bond schriftelijk duidelijk gemaakt dat hij en zijn teamgenoten nooit meer international wilden zijn. Hij heeft die brief op aandringen van de nieuwe bondscoach ingetrokken.

Cmikiewicz ontkende dat hij met de rigoreuze wijzigingen kiest voor de langere termijn planning. “Het is onzin dat te veronderstellen. Hoewel wij zijn uitgeschakeld, nemen we de resterende twee wedstrijden zeer serieus. Het prestige van ons land staat op het spel. Bovendien houd ik niet van verliezen. Ook Nederland is nog niet van ons af. We willen de kwalificatie-reeks in eigen land op 17 november graag afsluiten met een overwinning.”

De Poolse selectie: Matysek, Jojko, Kruszankin, Jalocha, Waldoch, Jaskulski, Michalski, Pisz, Kowalczyk, Adamczuk, Lewandowski, Warzycha, Ziober, Staniek, Czerwiec, Juskowiak.