Bezorgdheid over besluit Tsjernobyl

BRUSSEL, 22 OKT. De internationale gemeenschap heeft met bezorgdheid gereageerd op het besluit van het Oekraïense parlement, gisteren, om de kerncentrale van Tsjernobyl niet te sluiten.

Het parlement in Kiev besloot gisteren een eerdere beslissing, die voorzag in de sluiting van de centrale van Tsjernobyl per eind dit jaar, ongedaan te maken en een moratorium op de bouw van nieuwe kerncentrales op te heffen; drie kerncentrales, waarvan de bouw eerder was onderbroken, kunnen nu worden voltooid. Het parlement van de Oekraïne ging er bij het nemen van het besluit van uit dat het land het zich economisch niet kan veroorloven van nucleaire energie af te zien. In de centrale van Tsjernobyl kwam het in april 1986 tot de grootste ramp in de geschiedenis van het vreedzaam gebruik van kernenergie.

Volgens het in Wenen gevestigde Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) is het “vanuit het oogpunt van veiligheid wenselijk de centrale van Tsjernobyl definitief te sluiten”. Het IAEA gaat er wel van uit dat centrales van het type RBMK-1000, zoals in Tsjernobyl staat, kunnen worden geëxploiteerd als alle veiligheidsaanwijzingen van het IAEA strikt worden opgevolgd.

De Europese Commissie liet gisteren weten “diep bezorgd” te zijn over het besluit van het parlement in Kiev. “Er bestaat een gevaar. Dat is duidelijk. Ik kan alleen maar zeggen dat we diep bezorgd en teleurgesteld zijn”, zei een woordvoerder van de Commissie.

De Duitse minister van milieu, Klaus Töpfer, zei dat Kiev de internationale bezorgdheid over de veiligheid van kernenergie negeert. Hij zei “diep bezorgd” te zijn en bestempelde de beslissing van het Oekraïense parlement als “een politiek besluit”. Duitsland zal echter volgens Töpfer de Oekraïne en andere ex-Sovjet-republieken blijven helpen als ze verouderde en onveilige kerncentrales willen sluiten. (AP, Reuter, AFP)