Amsterdamse politie rolt drugsorganisatie op na jaar onderzoek

AMSTERDAM, 22 OKT. De Amsterdamse politie heeft een Turkse drugsorganisatie opgerold, die jarenlang duizenden kilo's heroïne naar Nederland smokkelde. De bende opereerde vanuit de Amsterdamse Mercatorbuurt. Met de arrestatie van 29 verdachten op verschillende plaatsen in Nederland en de inbeslagname van 300 kilo heroïne werd operatie "Exodus' voorlopig afgesloten.

Het onderzoek heeft ruim een jaar geduurd. In totaal werden 247 arrestaties verricht. Er werd 645 kilo heroïne onderschept met een straatwaarde van 51 miljoen gulden.

Vorig jaar oktober kwam de politie de bende op het spoor toen het wijkteam van de Mercatorbuurt een actie begon tegen de straathandel in harddrugs. “We hebben eerst het vuil van de straat geveegd, daarna kregen we langzaam maar zeker zicht op de organisatie”, vertelt de leider van het onderzoek, adjudant P. Keesman. Net als in de andere drie operaties deze maand tegen georganiseerde drugsbenden werkte de politie nauw samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod). Ook met het wijkteam bleef de samenwerking hecht.

Een jaar geleden zat de top van de organisatie volgens de politie nog "op drie hoog achter' in de Mercatorbuurt. Later verhuisden ze naar "miljoenenvilla's' in Vinkeveen en Apeldoorn. Op deze panden is bij de operatie beslag gelegd. Tien luxe auto's, vuurwapens, computerapparatuur en administraties werden in beslag genomen. De drugsorganisatie had een "mafioos karakter', aldus de adjudant. Intimidatie, ontvoering en moord behoorden tot de "normale' bedrijfsvoering.

De organisatie investeerde in coffeeshops, een snackbar, een bar en een shoarmazaak in Amsterdam. Het "commandocentrum" van de organisatie zat verstopt "achter een tussenwandje in een bistro'. De organisatie voorzag in haar eigen woningbehoefte. Zij beschikte over vijf naast elkaar gelegen kooppanden in de Bos en Lommerbuurt. Hier konden nieuwe medewerkers en familieleden uit Turkije snel worden ondergebracht. Ook beheerde de organisatie een camping op de Veluwe.

Voor boekhoudkundige transacties werd gebruik gemaakt van de hand- en spandiensten van Nederlandse notarissen en accountants. Nederlandse transportondernemingen verzorgden het transport van de heroïne vanuit Turkije. Volgens de politie waren deze transportbedrijven noodlijdend en vormde de drugsmokkel een welkome inkomstenbron. De drugs werden tussen de legale ladingen verborgen. De 300 kilo heroïne zat verstopt in vaten chemicaliën.

Van de 247 arrestaties die tijdens de hele operatie zijn verricht zijn 107 personen inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie. In een aantal zaken heeft de rechter gevangenisstraffen opgelegd variërend van twee tot acht jaar onvoorwaardelijk.