Acties in Duitse staal tegen ingreep in uitkeringsduur

BONN, 22 OKT. Omstreeks 12.000 staalarbeiders hebben gisteren in het Roer-gebied kort gestaakt en zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de woensdag door de regering in Bonn besloten verkorting van de duur van werkloosheidsuitkeringen.

De directies van in nood geraakte staalreuzen als Thyssen en Krupp-Hoesch zijn het deze keer eens met de protesten van hun werknemers, die gisteren onder meer de autoweg Venlo-Moers/Duisburg-Dortmund een half uur blokkeerden. In Dortmund werd het stadhuis, in Bochum het lokale CDU-kantoor bezet. Volgens een opgaaf van de vakbeweging, de IG Metall, namen gisteren elders in Duitsland nog eens “enkele tienduizenden” metaalwerknemers deel aan acties.

Het coalitiebesluit maakt deel uit van een breder, al eerder afgesproken extra bezuinigingsprogramma van minister Waigel (financiën), dat in '94 20 miljard mark moet opleveren. De oppositionele SPD heeft in de Bondsdag tegen dit deel van Waigels plannen gestemd. De woede van de staalarbeiders richt zich tegen de nieuwe regeling waarbij aanvullingen op werkloosheidsuitkeringen niet meer onbeperkt worden betaald, maar ontslagen werknemers na maximaal twee jaar in de bijstand kunnen raken.

Die verandering brengt mee dat in de staalindustrie, waar na grootscheepse ontslaggolven bijvoorbeeld alleen bij Krupp/Hoesch al 7.500 ontslagen vóór juni 1994 zijn aangekondigd (40.000 de komende twee jaar bij de Duitse staalindustrie in het algemeen), allerlei afvloeiings-afspraken minder waard worden. Zelfs kan het betekenen dat al ontslagen oudere werknemers ten koste van jongeren weer in dienst moeten worden genomen.

De SPD-regering in Noordrijn-Westfalen is het eens met de protesten. De regionale minister van sociale zaken, Müntefering, verweet de regering in Bonn met haar plannen zelf werkloosheid te produceren en sociaal aanvaardbare afvloeiingsregelingen te torpederen. “Ik sta solidair aan uw kant om de allerlaatste kans aan te grijpen om de regeerders in Bonn op andere gedachten te brengen”, schreef hij gisteren aan de actievoerders.