Zelfs Van Hanegem schrikt van hardheid FC Porto

PORTO, 21 OKT. De vervuiler boekte toch nog het gewenste resultaat. FC Porto kwam welgeteld dertig seconden voor tijd op 1-0 tegen Feyenoord en heeft nu een goede kans om de lucratieve Champions League te bereiken. Deze topcompetitie die propaganda voor het voetbal moet zijn zal echter slecht af zijn met de Portugese kampioen. Want Porto, mede door het legendarische hakje van Madjer Europa-Cupwinnaar van '87, presteert het om zelfs in eigen stadion met maar één aanvaller te spelen.

Een geluk voor de arme fans van FC Porto is nog dat de eenzame spits er een van grote klasse is, de Bulgaar Kostadinov. Alleen hij zorgt nog voor veel gevaar. Verder komt de blauw-witte ploeg sterk voor de dag bij spelhervattingen en is er ook nog weleens sprake van een enkele vloeiende combinatie vanaf het middenveld. Vandaar dat Porto tegen Feyenoord nog een behoorlijk aantal goede kansen kreeg.

De hand van de trainer, Tomislav Ivic, is bij Porto duidelijk zichtbaar. De Kroaat slaagde er in jaren zeventig zelfs in Ajax negatief te laten voetballen. Willem van Hanegem weigerde na afloop zijn collega een hand te geven. Ivic maakte vervolgens in de gang van de kleedkamer een wegwerpgebaar naar de Feyenoord-trainer. “Waar haalt die man het recht vandaan?”, aldus Van Hanegem.

Feyenoord verdiende gisteravond zelf ook geen schoonheidsprijs. De Rotterdamse ploeg controleerde bij vlagen keurig de wedstrijd, maar presteerde in aanvallend opzicht helemaal niets. Welgeteld één keer werd Vitor Baia in het Porto-doel onder vuur genomen. Scholten schoot toen een flink eind over. “Het zat er gewoon niet in”, was de te simpele verklaring van Van Hanegem. De Feyenoorders voelden zich in het Estadio das Antes ook niet verantwoordelijk voor de amusementswaarde. Dat is in de sport altijd aan de thuisploeg voorbehouden. Feyenoord was voor een 0-0 gelijkspel gekomen en niets meer. “Straks in De Kuip zijn wij verplicht aan te vallen”, aldus aanvoerder John de Wolf.

Dat zal over veertien dagen ook zeker met man en macht gebeuren, op jacht naar de gelijkmaker. Het probleem is echter dat Porto zich juist het prettigst voelt tegen een ploeg die vol op de aanval speelt. In de counter is het team van Ivic levensgevaarlijk. In de Portugese competitie heeft Porto na zeven wedstrijden pas drie tegentreffers geïncasseerd. “En wie moet bij ons die goal maken?”, vroeg Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zich na afloop vertwijfeld af. Van Hanegem: “Als we echt heel scherp zijn zie ik nog mogelijkheden.”

Niemand hoeft er bang voor te zijn dat Feyenoord over veertien dagen niet tot op het bot geladen is. De spelers zinnen op wraak na de bikkelharde eerste confrontatie van gisteravond. Feyenoord, dat zoals bekend van aanpakken weet, liet zich zeker niet onbetuigd, maar Porto spande de kroon. Volgens Van Hanegem gingen sommige handelingen van de Portugezen verder dan hard spel. “Ik was vroeger als speler zelf ook niet zo aardig, maar ik heb hier dingen gezien waarvoor ik me zou schamen.” Hij maakte in zijn carrière in 1971 een soortgelijk duel om de wereldbeker tegen het Argentijnse Estudiantes mee. “Maar die jongens vond ik nog wel aardig. Bij Porto leek het wel of er een paar rechtstreeks uit het tehuis kwamen.”

Met name John van Loen kreeg het zwaar te verduren. Hij werd voortdurend hard aangepakt door het het beruchte centrale duo Couto en Carlos. Van Hanegem had bij één aanslag op de Feyenoord-spits even de ogen dichtgeknepen. “Als hij zou zijn geraakt was hij voor zijn leven invalide geweest.” De nuttige Van Loen haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij had te veel last van zijn gehavende benen.

De houding van Porto was niet geheel verrassend. Marco van Basten roept altijd dat Portugese voorstoppers de gemeenste ter wereld zijn. En de Feyenoorders De Wolf, Van Loen en Fräser maakten al eerder Europese duels tegen Guimaraes mee. De Wolf met FC Groningen, de andere twee met Roda JC. “Ik wist wat ons te wachten stond, maar ik heb vantevoren bewust niet alles naar buiten gebracht”, aldus De Wolf. “Tegen Guimaraes werd Eijkelkamp zelfs door de trainer neergeslagen.”

De Wolf ging gisteravond zelf tijdens de wedstrijd neer. Bij het teruglopen na een mislukte aanval van Porto in de 38ste minuut kreeg hij een vuistslag van José Carlos. “Het was een gewoon een hoek”, aldus Ed de Goey. Hij zag het allemaal voor zijn neus gebeuren. De boze keeper sprintte tot op de helft van Porto achter de Franse scheidsrechter Harrel aan. “Hij had het niet gezien. Dan houdt het op. Ik moest uitkijken dat ik zelf geen rode kaart zou krijgen”, aldus De Goey. Slachtoffer De Wolf was even knock-out. De aanvoerder: “Het licht ging uit, heet dat in vaktermen.” Hij bleek een wond achter zijn rechteroor te hebben. “Toen Gerard Meijer (verzorger, red.) er een kram inzette werd ik pas weer wakker.”

De Wolf en zijn ploeggenoten hielden zich na het voorval wonderwel in. “Dat was wel heel moeilijk”, bekende de verdediger. Met veel praten brachten de Feyenoorders elkaar tot bedaren. Het bleef echter frusterend om de dader van de klap tot het einde van de wedstrijd op het veld rond te zien lopen. Peter Bosz kreeg wel twee gele kaarten en dus rood van Harrel. Hij kreeg zijn eerste geel voor een overtreding in de slotfase van de eerste helft. Hij mocht twaalf minuten later van geluk spreken dat hij niet weer met een kaart werd bestraft na een charge op Rui Jorge. Bosz: “Bij de eerste keer raakte ik die jongen echt niet. Bij de tweede redde hij (Harrel, red.) me.”

Achttien minuten voor tijd kon Bosz toch vertrekken. Hij protesteerde met twee handen in de lucht tegen grensrechter Poudevique die voor een overtreding van hem had gevlagd. De middenvelder kon zich zijn reactie na afloop niet eens meer herinneren. Hij dacht dat hij wegens de genoemde overtreding zijn tweede geel kreeg. Bosz liep tergend langzaam naar de kant en werd door het uitzinnige publiek met stenen, munten en fruit bekogeld. In de spelerstunnel werd hij onheus bejegend door een bestuurslid van Porto. “Het is nog een geluk dat we hier de eerste wedstrijd moesten spelen en niet de tweede. Want dan had je nog gekkere dingen meegemaakt.”

Bosz speelde drie jaar in Frankrijk, maar kende Harrel niet. Hij praatte voortdurend in het Frans op de arbiter in. “Ik voelde dat hij ineens een rare beslissing zou kunnen nemen.” Zowel bij Feyenoord als bij Porto was men ontevreden over de leiding. De fanatieke Portuguese supporters floten Harrel massaal uit tijdens zijn gang naar de kleedkamer na afloop en beschuldigden hem van omkoping. Ze vonden dat hij minstens twee strafschoppen aan Porto had moeten geven en vlak voor tijd een doelpunt niet had mogen afkeuren. Feyenoord vroeg zich terecht af waarom Couto in de slotfase niet uit het veld was gestuurd nadat hij in een kopduel met De Wolf hands had gemaakt. Dat is een vorm van spelbederf en betreffende speler had al een gele kaart - één van de in totaal negen - gekregen.

Een einduitslag van 0-0 had bij Feyenoord al het leed ineens doen vergeten. De late goal zorgde echter voor een flinke kater, vooral omdat iedereen wist hoe moeilijk het zal zijn om het laffe Porto te verslaan. De Wolf: “Gelukkig hebben we bij de return een goede scheidsrechter, de Deen Nielsen.” Of dat helpt zal straks moeten blijken.

    • Hans Klippus