VVD'er Mens ziet af van oprichten eigen partij

ROTTERDAM, 21 OKT. Harry Mens, makelaar te Lisse, zet zijn plannen voor de oprichting van een nieuwe liberale partij niet door. Mens, die vorige week niet op de kandidatenlijst van de VVD werd geplaatst, zei gisteravond op een bijeenkomst van de liberale jongerenvereniging JOVD van zijn voornemen af te zien na een gesprek met de vroegere VVD-leider Hans Wiegel.

Mens kondigde aan een brief te zullen sturen naar zeshonderd VVD-afdelingen in Nederland. Met hun steun wil hij alsnog op de landelijke VVD-verkiezingslijst komen, zij het op een onverkiesbare plaats. Daarna wil hij proberen met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te worden gekozen. “Ik blijf dus VVD-lid. Ze zijn daar nog niet van mij af.” Vorige week dreigde hij met de oprichting van een eigen partij, maar kon geen geschikte kandidaten voor een eigen kieslijst vinden. Hoogleraar P. Fortuyn weigerde evenals showmaster W. Bol, die eveneens geen plaats op de VVD-lijst kreeg.

Mens motiveerde zijn besluit om toch bij de VVD te blijven “als een hommage aan Wiegel, een man die ik zeer respecteer”. Hij wilde niet zeggen met welke argumenten de commissaris van de koningin van Friesland hem op andere gedachten heeft gebracht. “Met mijn partij zou ik tien zetels hebben behaald. Maar dan zou CDA-fractievoorzitter Brinkman de lachende derde zijn geworden. Daarvoor ben ik in ieder geval net iets te liberaal.”

Mens gelooft dat hij bij de VVD kan terugkomen. “Ik loop me nu aan de kant warm. Misschien alleen nog in blessuretijd.” Volgens de makelaar hadden zijn aanhangers recht op duidelijkheid. “Ik heb zeker 5.000 brieven en faxen ontvangen. Daarom moest er duidelijkheid komen.”