Van Binnen

“We zijn begonnen met eiken, twaalf jaar geleden toen we trouwden. Maar na een tijd vond ik dat afschuwelijk en zijn we overgestapt op oud-grenen. Die linnenkast, de ladenkast en de eethoek, dat is allemaal grenen. Welke stijl het hier is? Of het romantisch heet weet ik niet, 't is in ieder geval niet strak.

Eerst had ik alles roze, maar ik ben nu zo'n beetje overgegaan op groen. Gek hè, vroeger had ik een hekel aan groen. Dit kleed, bijvoorbeeld, en dat tafelkleedje. De schemerlamp naast de bank had ik ook eerst in groen gekocht, maar toen ik er mee thuiskwam dacht ik: nee, dat wordt te kil. Heb ik 'm toch weer voor roze omgeruild. Die houten eendjes had ik al vóór de eendenrage van vorig jaar. Ineens zag je overal eenden voor de ramen staan, en heb ik ze weggehaald. In nieuwbouwwijken als deze heb je dat toch al sterk, hoor, dat iedereen bij elkaar naar binnen kijkt om te zien hoe zij het gedaan hebben. Kan je precies zien wat de nieuwste binnenhuismode in de bladen is.

Ik dacht dat jij een puzzel ging maken? Pak maar een ander, er liggen zat in de kast.

Soms loop ik op de dingen vooruit. Toen ik nog in Amsterdam woonde wilde ik een blauwe keuken, maar toen was alleen maar beige en bruin te krijgen. Tegen de tijd dat ik alles had, was alles blauw. Maar in een heleboel dingen ben ik helemaal niet zo uniek, hoor. Dat schilderijtje van een mand met bloemen dat boven de bank hangt, had mijn schoonzusje eerder. Ik vond het een beetje flauw om hetzelfde te kopen, maar ze zei, ben je gek, je vindt het mooi of niet. Nu hangt het hier ook. Die waterverftekening van een meisje met zwanen komt bij Blokker vandaan. Ik hou van goed voor weinig geld. En als je het zat bent leg het weg, geen man overboord.

Niet op de bank springen!

Voor de twee jongens hebben we dezelfde kinderkamer gebruikt, alleen was die eerst een beetje blauwig. Toen de tweede kwam heb ik die alleen een beetje aangepast, nu in lila: andere gordijnen, zo'n gezellige strook behang met beren erop, en paarse strikken op alle knuffels. Dit heet een doorgroeikamer: de commode kun je uit elkaar halen en er losse bovenkastjes van maken, een bureautje en een hoofd- en voeteneinde voor het bed. We hebben het destijds tweedehands gekocht, het heeft nou z'n geld wel opgebracht, als we gaan verhuizen verkoop ik het maar weer.

Nee, er zjn vanmiddag geen dino's op de televisie.

Ja, we wonen hier pas drie jaar, maar het huis staat alweer te koop. Toen het in het huis-aan-huis-krantje had gestaan stond de buurt op z'n kop, mensen kwamen hun huis uit om te vragen of we soms gingen scheiden. Over dat stukje van hier naar de hoek heb ik drie kwartier gedaan, iedereen moest er het fijne van weten.

Zeg, hou eens daarmee op! Wil je nog een flesje?

We hebben er wel twee of drie jaar over gedaan om de juiste keuken te vinden. Uiteindelijk hebben we alles in Duitsland gekocht, daar hebben we toch zeker drie- of vierduizend gulden mee uitgespaard. Een afwasmachine wou ik eerst niet, maar nu zou ik 'm voor geen goud willen missen. Ik had ook m'n twijfels over die keukenkastjes met hoogglans, met al die vieze kindervingertjes, maar het is helemaal geen probleem. Dat afdakje boven de gootsteen, met halogeenverlichting en koperen stijlen, heeft mijn man zelf gemaakt. Hij is heel handig. De plaat heeft hij op zijn werk laten spuiten.

Het enige wat we nog hebben van het begin is dit bruine leren bankstel. Ik zou nou eens wat anders willen, maar ze gaan maar niet stuk. Wat zou het toch fijn zijn als we met z'n allen daar doorheenzakten. Met de kinderen is het wel makkelijk, moet ik zeggen. In ieder geval wil ik nooit meer een driezits. Ik heb m'n man gevraagd of hij er niet een stukje van af kon afzagen en de leuning wat opschuiven, maar hij doet het niet, dan gaat het verband eruit, zegt-ie. Mijn schoonzusje is in dezelfde tijd getrouwd als wij en is nu al aan haar vierde bankstel toe. Eerst had ze manou, dat dikke riet weet je wel, daarna eiken met leer, daarna lederlook en nu roze met grijs leer. Zelf ga ik liever met dat geld op vakantie. Dan verander ik hier maar om de zoveel tijd de kussentjes.''