Tonnen kasgeld bij wisselkantoren

AMSTERDAM, 21 OKT. De vijf wisselkantoren van de Israelische familie E. hadden gezamenlijk bij de inval afgelopen maandag door de Amsterdamse politie 700.000 gulden in kas in 42 verschillende valuta's. Dat hebben deskundigen van de Nederlandsche Bank vastgesteld na telling van het geld dat door de politie bij de inval in beslag werd genomen. Een woordvoerder van de Amsterdamse politie heeft dit bevestigd.

Het totaal aan kasgeld dat de wisselkantoren ter beschikking stond becijfert de politie op ongeveer drie miljoen gulden. Afgelopen maandag werd een auto onderschept met geld dat ten behoeve van de kantoren gewisseld was in België. In de auto lag 1,6 miljoen gulden aan Nederlands geld en 400.000 Amerikaanse dollars.

In het kader van de operatie tegen de wisselkantoren, die een belangrijke schakel vormen bij het witwassen van drugsgelden, is gisteren in Den Bosch een man aangehouden die de familie E. voorzag van financiële adviezen. Bijzonderheden over deze verdachte zijn niet bekendgemaakt. De politie wil slechts bevestigen dat de man niet werkzaam was voor een bank. Bij de invallen afgelopen maandag werden 31 arrestaties verricht.