Toch nog geen Duits besluit over Somalië

BONN, 21 OKT. Anders dan minister Volker Rühe (CDU, defensie) afgelopen weekeinde meedeelde heeft de Duitse regering nog niet besloten om haar 1700 man sterke eenheid die in Somalië aan VN-werk deelneemt uiterlijk volgend jaar april terug te trekken.

Volgens regeringswoordvoerder Dieter Vogel, die dit gisteren in Bonn zei, zal over de duur van het verblijf van de Duitse VN-eenheid in Somalië “pas over enkele weken en in samenspraak met de VN” worden beslist. Mede omdat Vogel daarbij aantekende dat het dan waarschijnlijk alsnog komt tot de al door Rühe aangekondigde beslissing, werd de correctie gisteren gezien als een tikje op Rühes vingers van kanselier Helmut Kohl. Rühe nam gisteren en vandaag deel aan NAVO-overleg in Travemünde. Op de vraag of de minister woensdag in het Duitse kabinet was gekritiseerd, antwoordde Vogel: “Over afwezigen wordt niet gesproken”.

Van de kanselier is bekend dat hij er niet van houdt als ministers zonder overleg met hem besluiten bekend maken die nog niet in het kabinet genomen zijn en die het algemene regeringsbeleid raken. In zulke gevallen wil hij de formele behandeling van zo'n agendapunt wel eens voor enige tijd opschorten.