Tbilisi meldt succes bij tegenoffensief

TBILISI, 21 OKT. Georgische regeringstroepen zijn er volgens een bekendmaking in Tbilisi in geslaagd tijdens een tegenoffensief drie steden in het westen van het land te heroveren op de aanhangers van de vroegere president Gamsachoerdia.

Volgens een woordvoerder van het Georgische ministerie van binnenlandse zaken namen gisteren regeringstroepen vrijwel zonder strijd de steden Poti, Lantsjkoeti en Khoni in. Poti is een havenstad die een belangrijke rol speelt in de bevoorrading van het land. Volgens de woordvoerder bereiden de regeringstroepen zich nu voor op een aanval op Samtredia, Senaki en Zoegdidi. Samtredia is een knooppunt dat de weg- en spoorwegverbindingen tussen Tbilisi en het westen van Georgië controleert; Zoegdidi is het belangrijkste bolwerk van de aanhangers van Gamsachoerdia.

Op de melding van de val van de drie steden is door Gamsachoerdia en zijn aanhangers niet gereageerd en het bericht kon niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd.

Van hun kant zijn Gamsachoerdia's rebellen gisteren verder opgerukt in de richting van Koetaisi, de tweede stad van Georgië, ten oosten van Samtredia. De burgemeester van de stad meldde gisteren dat er in de voorsteden wordt gevochten, dat daarbij drie regeringssoldaten waren gedood en dat er veel gewonden waren gevallen. Als Koetaisi, een stad met 250.000 inwoners langs de weg van Tbilisi naar Samtredia, Poti en de kust, door Gamsachoerdia's aanhangers wordt ingenomen, wordt Georgië in tweeën gedeeld.

Gisteren hebben Russische soldaten in Koetaisi stellingen betrokken langs de weg van Tbilisi naar de kust, met de bedoeling de belangrijke transportverbindingen open te houden. Dzjaba Josseliani, na president Sjevardnadze de facto de tweede man van het land en leider van de militaire operaties in het westen van Georgië, bevestigde de aankomst van de Russen, maar zei niet te weten om hoeveel soldaten het gaat. President Sjevardnadze heeft eerder een dringend beroep gedaan op de Russische regering om hem militair bij te staan in zijn strijd tegen Gamsachoerdia. Dat verzoek is afgewezen; wel is in Moskou gezegd dat GOS-eenheden zouden voor de bescherming van de transportverbindingen in Georgië kunnen worden ingezet. (Reuter, AFP, AP)