Palestijnen willen eigen munt uitgeven

JERUZALEM, 21 OKT. De Palestijnen wijzen een douane-unie met Israel af en staan op het recht een eigen munt, het Palestijnse pond, in de Palestijnse bestuursautonomie uit te geven. Deze munt zal naast de Jordaanse dinar wettig betaalmiddel worden, terwijl de Israelische shekel, net als andere vreemde valuta, slechts een wisselfunctie zal hebben.

Dit voor Israel harde Palestijnse standpunt werd gisteren vertolkt door professor Samir Abdallah, het hoofd van de Palestijnse delegatie naar de multilaterale besprekingen, tijdens een gezamelijke persconferentie in Jeruzalem met Dan Proper, het hoofd van de organisatie van Israelische industriëlen. De Palestijnse econoom betoogde dat een eigen munt onder meer noodzakelijk is om geld van rijke investeerders in de Palestijnse diaspora aan te trekken. Het is niet alleen een economische kwestie, maar ook een psychologische noodzaak om de onafhankelijkheidsgedachte kracht bij te zetten, zo viel uit zijn woorden op te maken. “Als we de shekel als wettig betaalmiddel zouden handhaven zou de centrale bank van Israel controle over onze banken uitoefenen en dat zal onze economische politiek compliceren”, zei Abdallah. “Onze ervaring met de shekel is slecht. Die vermindert steeds in waarde.”.

Uit zijn betoog bleek dat de Palestijnen zich wegens de grote verschillen tussen de Israelische en Palestijnse economie in de toekomstige autonomie zoveel mogelijk van de Israelische "reus' willen distantiëren om achter douane-grenzen hun industriële ontwikkeling te beschermen. Voor de werkgelegenheid zal de Palestijnse economie echter nog lang op de Israelische arbeidsmarkt zijn aangewezen.

    • Salomon Bouman