Onderzoek naar aids in bloed van Duitsers

BONN, 21 OKT. Het Duitse "aids-schandaal' heeft een nieuwe dimensie gekregen nu de Duitse minister van volksgezondheid, Horst Seehofer (CSU), mensen die de afgelopen jaren een bloedtransfusie hebben gehad aanraadt zich voor de zekerheid te laten onderzoeken. Hij sluit namelijk niet uit dat er in Duitse ziekenhuizen vaker, en zonder dat dit bekend was, gebruik is gemaakt van donor-bloed dat met het aids-virus HIV besmet was. De minister, die sinds april 1992 in functie is, zou het toejuichen als er, zoals de regeringspartijen willen, een parlementaire onderzoekscommissie zou worden ingesteld.

Dit zei Seehofer gisteren nadat nog een geval bekend was geworden waarin het vorige week opgeheven bureau voor volksgezondheid in Berlijn (BGA) in 1990 niet aan het ministerie in Bonn en ziekenhuizen heeft gemeld dat een partij donorbloed mogelijk besmet was. Die partij uit 1984, toen de wetgeving nog niet was verscherpt en het medisch onderzoek naar HIV-infecties nog minder ver ontwikkeld was, is voor de aanmaak van bloedprodukten nadien verwerkt door het farmaceutisch bedrijf Biotest in Hessen. Daar ontstond in 1990 de verdenking dat de partij besmet kon zijn geweest, wat destijds aan het BGA werd gemeld. De partij was toen al verbruikt, klachten over infecties van patiënten of ziekenhuizen zijn er sindsdien niet geweest. Volgens de Süddeutsche Zeitung was de firma Biotest echter in 1990 al eerder opgevallen door een daar verwerkte hoeveelheid donorbloed uit 1983, dat onvoldoende gezuiverd was van het aids-virus HIV. Daardoor zouden toen elf mensen geïnfecteerd zijn geraakt.

De minister van volksgezondheid in de deelstaat Hessen, Iris Blaul (Groenen), verwijt Seehofer “paniekmakerij”. Ook de medische stand en de farmaceutische industrie klagen dat Seehofer met zijn maatregelen en mededelingen wel heel hard van stapel loopt en zo de onrust in Duitsland vergroot. De oppositionele Bondsdagfractie van de SPD vindt dat Seehofer met zijn “actionisme” een soort rookgordijn creëert. Zij wil een onderzoek van externe deskundigen, waaruit ook precies moet blijken hoeveel mensen sinds 1984 transfusies met besmet bloed hebben gehad. “We zijn het zat van Seehofer elke dag een nieuw geval gepresenteerd te krijgen”, aldus een SPD-specialist gisteren.

    • J.M. Bik