Onderzoek: commissaris graag gezien

ROTTERDAM, 21 OKT. Het fenomeen commissaris bij bedrijven zal in Nederland nog een grote vlucht gaan nemen. Dat is tenminste de conclusie uit een onderzoek dat de Kring van Commissarissen heeft laten uitvoeren door het onderzoeksbureau Heliview. De onderzochte drijven hebben in totaal 3920 commissarissen in dienst. Deze toezichthouders zullen binnenkort 560 nieuwe collega's kunnen verwelkomen, aldus het onderzoek.

Het voor commissarissen lovende rapport is gisteren aangeboden aan de voorzitters van VNO en NCW, dr. A. Rinnooy Kan en drs. J. Blankert op een congres van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD). Deze belangenvereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het rapport, maar zegt alleen de opdracht te hebben verleend aan "de Kring van Commissarissen'. Dat is een onderdeel van de commerciële vennootschap GITP, die zich onder meer toelegt op de werving en selectie van commissarissen.

De ondervraagde directeuren zijn blij met de rol die commissarissen vervullen, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld krijgen zij een 7,6. Opvallend is dat de commissarissen het management van de bedrijven waarbij zij formeel toezichthouder zijn ook waarderen met een 7,6. Commissarissen beoordelen de organen waarvan zij zelf deel uitmaken gemiddeld met een iets lager rapportcijfer: 7,3.

Volgens Heliview hebben ongeveer 1400 van de naar hun schatting 6000 zelfstandige ondernemingen in Nederland een toezichthoudend orgaan. Ten minste 200 bedrijven die op het moment nog geen gebruik maken van een controlerend gremium verwachten dit volgens het rapport binnenkort wel te gaan doen.