Olieconcerns VS zien winst dalen

NEW YORK, 21 OKT. De Amerikaanse oliemaatschappijen Texaco en Occidental Petroleum hebben in het derde kwartaal van dit jaar zowel de winst als de omzet zien dalen.

Zij schrijven dit toe aan de sterke daling van de prijzen van ruwe olie en het aanhoudend lage niveau van de winstmarges op raffinageprodukten. De omzet ging ook over de eerste negen maanden van dit jaar omlaag, maar het resultaat verbeterde in die periode, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers. Bij Texaco daalde het nettoresultaat in het derde kwartaal van 316 miljoen dollar tot 142 miljoen dollar bij een vermindering van de omzet van 9,76 miljard dollar tot 8,48 miljard dollar. Over de eerste negen maanden was er een stijging van de winst van 399 miljoen dollar tot 729 miljoen dollar. De omzet nam af van 27,08 miljard dollar tot 25,44 miljard dollar. Occidental zag de nettowinst in het derde kwartaal zakken van 84 miljoen dollar tot 71 miljoen dollar. De omzet verminderde van 2,13 tot 1,92 miljard dollar. In de eerste negen maanden van dit jaar was er een winst van 226 miljoen dollar tegen een verlies van drie miljoen dollar in dezelfde periode van 1992. De omzet ging van 6,18 miljard naar 6,10 miljard dollar.