Milosevic stuurt zijn parlement weg

PAG.9 RASINTRIGANT

BELGRADO, 21 OKT. President Slobodan Milosevic van Servië heeft gisteren het Servische parlement ontbonden en voor december parlementsverkiezingen uitgeschreven. Hij maakte met die verrassende actie een eind aan een bitter debat over een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Nikola Sainovic.

Het besluit is door de belangrijkste woordvoerders van de Servische oppositie veroordeeld; ze hebben daarbij gesuggereerd een boycot van de verkiezingen in december te overwegen.

In het Servische parlement was een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering van Milosevic' premier Sainovic aan de orde. De motie was ingediend door de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij van Vojislav Seselj, een voormalige bondgenoot van Milosevic' regerende Servische Socialistische Partij. Het bondgenootschap tussen beide partijen, dat de socialistische minderheidsregering tot dusverre in het zadel had gehouden, werd eind vorige maand door de socialisten verbroken.

Milosevic voerde gisteren op de Servische televisie “parlementaire obstructie” aan als motief voor zijn optreden. “In een tijd waarin grote eenheid noodzakelijk is om iets goeds voor Servië en zijn burgers te bereiken, blokkeren sommige politieke partijen en hun vertegenwoordigers het beslissingsproces in het parlement”, aldus Milosevic. Hij voegde daaraan toe dat verkiezingen voor een nieuw parlement “de beste en zuiverste weg uit de parlementaire crisis” betekenen.

Tijdens het debat over de motie van wantrouwen hebben de radicalen van Vojislav Seselj hun vroegere socialistische bondgenoten verantwoordelijk gesteld voor de rampzalige toestand van de economie, die zucht onder een inflatie van twintig procent per dag, en hen beschuldigd van “corruptie”, “verraad” en de “uitverkoop van de Servische belangen in Kroatië en Bosnië”. Ze namen het de socialisten vooral kwalijk de Bosnische Serviërs onder druk te hebben gezet om het vredesplan Owen-Stoltenberg te accepteren. (Reuter, AFP, AP)