Lubbers vraagt Duitsland om inzet VN-acties

DEN HAAG, 21 OKT. Minister-president Lubbers heeft vanmiddag Duitsland “zeer dringend” opgeroepen troepen ter beschikking te stellen voor VN-acties “van elke denkbare aard”.

Een Duitse militaire bijdrage, aldus Lubbers, is absoluut noodzakelijk, “we kunnen niet langer zonder”. De premier zei dat op een congres in de Duitse stad Münster. “Juist als minister-president van een buurland, dat in het verleden door Duitsland militair werd bezet, mag ik wellicht toch wel zeggen, dat de bondgenoten en vrienden van Duitsland een blijvende niet-deelname aan vredesacties nauwelijks zouden kunnen begrijpen”, aldus de premier. De Nederlandse regeringsleider mengt zich met deze woorden in een felle discussie in Duitsland, waarbij de sociaal-democratische SPD tot nu toe een grondwetswijziging blokkeert die het voor Duitse troepen mogelijk zou maken buiten het NAVO-grondgebied te opereren bij vredesbewarende en vredesafdwingende acties. De Duitse deelname op dit moment aan een VN-actie in Somalië wordt als humanitaire actie gezien. De woorden van Lubbers zijn een steun voor bondskanselier Kohl en zijn christen-democratische CDU, die wèl tot deze grondwetswijziging willen overgaan.