Kunstshow van noordelijke galeries

GRONINGEN, 21 OKT. Kunst brengen als show, met muziek, een loterij en extra kunstzinnige attracties. Dat is het motto waaronder een grote kunstmanifestatie in de Groninger Martinihal vandaag is geopend. Aan de 'Gallery Art Show' doen 26 galeries mee uit de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Gedurende de vier dagen van de manifestatie kan nieuw en oud werk bekeken worden van ongeveer 120 kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Rusland. Het doel van de kunstshow is een breed publiek te laten zien welke kunstwerken er door de noordelijke galeries worden aangeboden, zegt één van de organisatoren P. Naber.

Omdat geen stijlselectie wordt gehanteerd is het kunstaanbod zeer gevarieerd, zegt hij. Om het brede aanbod te kunnen garanderen zijn alle galeries in de vier noordlijke provincies uitgenodigd. Ballotage vond niet plaats en de selectiecriteria waren ruim. “Naast figuratief, realistisch en abstract werk, is er ook toegepaste kunst en vormgeving te zien van kunstenaars uit binnen- en buitenland”, aldus Naber.

De Gallery Art Show is een initiatief van de gemeente Groningen, die een galeriepresentatie binnen de stadsgrenzen wilde. Vier galeries richtten daarop de stichting Galerie Manifestatie op, die de organisatie voor haar rekening nam. De gemeente Groningen subsidieert de kunstmanifestatie met 30.000 gulden. De drie noordelijke provincies dragen gezamenlijk 32.500 gulden bij.

Volgens Naber is er grote behoefte aan een eigen noordelijke kunstmanifestatie, naast de KunstRai. “Veel mensen hebben het idee dat alles in het Westen gebeurt, omdat we als noordelijke galeries nauwelijks de landelijke kranten halen. Voor de KunstRai zijn wij drie keer gevraagd en vervolgens om onduidelijke redenen gewipt. Ik voel me niet miskend, maar constateer het wel.”

Overigens doen niet alle aangeschreven galeries mee. Negen galeries uit de stad Groningen maken bezwaar tegen de grootschalige opzet en het ontbreken van strengere selectiecriteria voor deelname. Volgens C. de Nobel van de Groningse galerie Puntgaaf leidt dit laatste tot een vermindering van kwaliteit. De negen galeries organiseren als tegenhanger van de "Art show' begin december een eigen tentoonstelling in galerie Niggendijker in Groningen.

Publiekstrekker op de Gallery Art Show moet een bamboeproject worden van de kunstenaar Antoon Versteegde uit Uden. Hij werkte de afgelopen dagen aan een kunstwerk op het plein van de Martinihal dat uit 6000 bamboestokken bestaat. Daarvan maakte hij 56 losse kubussen, van twee bij twee meter. Dwars door alle standjes van de galeries wordt in de hal een beeldenroute opgezet, waarvoor elke galerie één beeld leverde. De toegangsprijs en de prijzen van de catalogus zijn bewust laag gehouden, aldus Naber, om zo veel mogelijk publiek te trekken. Hij schat dat er tussen de 5000 en 10.000 bezoekers op de Gallery Art Show afkomen. Het is de bedoeling dat de kunstmanifestatie voortaan elk jaar plaatsvindt. Volgend jaar worden ook Noordduitse en Deense galeriehouders verwacht, met wie inmiddels contacten zijn gelegd.

    • Karin de Mik