Kiev wil kerncentrale van Tsjernobyl toch openhouden

KIEV, 21 OKT. Het Oekraïense parlement wil de kerncentrale van Tsjernobyl open houden. Een besluit om de centrale te sluiten werd vanochtend door het parlement in Kiev teruggedraaid.

In Tsjernobyl kwam het in april 1986 na een explosie en een brand tot de ernstigste ramp in de geschiedenis van het vreedzame gebruik van kernenergie. De reactor die bij het ongeluk in brand vloog werd later in een betonnen mantel gehuld. Verder werd drie jaar geleden besloten de drie resterende kernreactoren nog voor het eind van dit jaar te sluiten. Volgens officiële cijfers zijn als gevolg van de ramp in 1986 achtduizend mensen om het leven gekomen.

Het parlement besloot met 221 tegen 38 stemmen de centrale toch open te houden. De centrale van Tsjernobyl moet wel onder “strikte controle” van de regering en van wetenschappelijke deskundigen worden geplaatst.

In hetzelfde besluit werd een moratorium op de bouw van nieuwe kerncentrales opgeheven. Er waren drie kerncentrales in aanbouw toen werd besloten van het gebruik van kernenergie af te zien; zij zullen alsnog worden voltooid.

Het parlement nam zijn besluit vanochtend na een oproep van president Kravtsjoek om terug te komen van de eerder genomen beslissingen omdat de Oekraïne “geen alternatief” heeft voor het gebruik van kernenergie. Op het ogenblik wordt veertig procent van de energie die het land in de winter nodig heeft, geleverd door vijf kerncentrales; de rest van de energiebehoefte moet door invoer van gas en olie uit Rusland worden gedekt. (Reuter)