Israelische politie vol lof over Nederlandse collega's

TEL AVIV, 21 OKT. De Israelische pers besteedt grote aandacht aan het oprollen van een Israelische bende geldwisselaars in Amsterdam die verdacht worden van het witwassen van drugswinsten. De populaire middagkranten behandelen deze affaire vandaag als een “grote zaak”. Met vette koppen, en met foto's die vrijwel een hele pagina beslaan, wordt de aandacht van de lezers wat afgeleid van het nieuws rond het vredesproces tussen Israel en de PLO.

Dat Israeliërs op grote schaal betrokken zijn bij drugshandel baart in Israel op zichzelf niet zo veel opzien. De politie arresteert regelmatig drugshandelaren in Israel. Het pikante van de zaak is dat de geëmigreerde familie E. uit Rehovoth in Amsterdam furore in de onderwereld heeft gemaakt en met het daar gewitwaste "zwarte geld' volgens de Israelische pers kennelijk langs legale wegen in onder andere onroerend goed in Israel heeft geïnvesteerd.

De samenwerking tussen de Israelische en Nederlandse politie bij het oprollen van deze drugsmaffia is nogal nauw geweest. Volgens de Israelische pers hebben twee agenten van de Amsterdamse politie de afgelopen dagen zelfs deelgenomen aan huiszoekingen in vier woningen van verwanten in het stadje Rehovoth ten zuiden van Tel-Aviv. Op verschillende bankrekeningen van de Bank Hapoaliem werden op naam van één van de Nederlandse vrouwen van de gearresteerden grote sommen geld gevonden. De Jerusalem Post meldt dat op deze rekening 961.000 dollar, 763.000 Engelse ponden, 160.000 gulden en 250.000 shekels werden aangetrofffen.

Gabi Last, het hoofd van de politie van Tel-Aviv, prees gisteren in aanwezigheid van de Amsterdamse agenten tijdens een persconferentie met de Israelische pers de samenwerking met de Nederlandse politie. Hij zei dat hij bijzonder getroffen was door het feit dat de Nederlandse politie niet op de dag van de herdenking van de slachtoffers van het op de Bijlmer neergestorte El-Al vliegtuig tot massa-arrestatie van de Israeliërs in Amsterdam wenste over te gaan, zoals de Israelische politie had voorgesteld. “ Het was hun beslissing dit uit te stellen”, zei hij.

    • Salomon Bouman