Industrielanden zuinig met hulp aan Afrika

PARIJS, 21 OKT. De industrielanden willen de armste landen in Afrika de komende jaren aanzienlijk minder ontwikkelingshulp geven dan de Wereldbank nodig acht, zo heeft de bank gisteren laten weten na afloop van een tweedaagse donorbijeenkomst in Parijs.

De toezeggingen voor een nieuw driejarenprogramma voor de periode 1993-1995 kwamen niet verder dan ongeveer 5,5 miljard dollar. Volgens de Wereldbank is zeker 8 miljard dollar nodig. De vice-president van de Wereldbank voor Afrika, Edward Jaycox, stelde spijtig vast dat de rijke landen terughoudend zijn met steun voor Afrika wegens hun eigen economische problemen en door de roep om financiële hulp elders in de wereld. Het is mogelijk dat er alsnog meer geld komt, maar het zal heel moeilijk worden het streefbedrag van 8 miljard dollar te halen, aldus Jaycox. In de afgelopen periode van drie jaar gaven de industrielanden 7 miljard dollar hulp aan 21 Afrikaanse landen. Voor het nieuwe programma komen 27 landen in aanmerking. Volgens Jaycox heeft Japan zijn bijdrage aanzienlijk vergroot en wordt het land daardoor de grootste donor, samen met de Europese Gemeenschap.