Hoop op lagere Duitse rente stuwt beurs weer hoger

AMSTERDAM, 21 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen wederom naar recordhoogtes. Het bericht dat de Bundesbank een persconferentie zou houden voedde de hoop op een Duitse renteverlaging.

AMSTERDAM De omzetten waren vanmorgen niet groot. Beleggers wachtten af wat de Bundesbank zou doen. De kansen op een renteverlaging leken aanzienlijk te zijn toegenomen omdat de Bundesbank tegen eerdere berichten in een persconferentie uitschreef. Hoewel Bundesbank-president Tietmeyer heeft gewaarschuwd voor een te grote renteverlaging, wordt een neerwaartse aanpassing zeker verwacht. Dit zou ook in Nederland tot een verdere rente-aanpassing kunnen leiden.

De obligatiemarkt liep hier echter niet warm voor, want de koersen van de staatsleningen brokkelden enigszins af. De afgelopen dagen waren deze leningen juist vast gestemd.

De aandelenmarkt begon rustig met een winst van een halve punt voor de EOE-index. Daarna kwam de index zelfs even op een verliesje van 0,3 punt te staan, maar dat was snel verleden tijd. Omstreeks het middaguur werd een niveau van 377,80 genoteerd.

Sommige fondsen moesten wat aanbod verwerken, afkomstig van mensen die hun winsten te gelde wilden maken. Het meeste aanbod werd snel opgenomen waardoor de verliezen uiterst beperkt bleven. Ahold daalde met 0,80 gulden verlies op 92,60. Heineken verloor 1 gulden op 193,50 gulden. Twee tot vijf dubbeltjes verlies moesten Amev, DSM, Fokker, Hoogovens, Pakhoed en Koninklijke Olie incasseren. Bols Wessanen, die via haar gezamenlijke dochter met Heineken de distributie van Bacardi in Nederland kwijtraakt, zakte 0,30 gulden naar 43 gulden.

NEW YORK De koersen op de Newyorkse effectenbeurs hebben woensdag weinig beweging laten zien. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 9,78 punten tot 3.645,10 en eindigde de dag daarmee slechts zeven punten onder het recordslot van 25 augustus. Er sloten over het geheel genomen echter meer fondsen lager dan hoger. De verhouding bedroeg elf tegen acht. De omzet was met 306 miljoen aandelen opnieuw fors. Dinsdag werden 297 miljoen stukken verhandeld.

De stemming werd evenals de voorgaande dagen voornamelijk bepaald door de stroom bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Over het geheel genomen liggen de cijfers tot nu toe iets boven de verwachtingen. De belangrijkste positieve verrassing was woensdag Compaq. Het computerfonds publiceerde mooie cijfers en zag die beloond met koerswinst. De grootste verliezer was afvalverwerker WMX Technologies.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio kende een saaie dag. De Nikkei-index van 225 aandelen boekte een minimale stijging van zes punten tot 20.179,42. Beleggers bleven bij gebrek aan nieuws aan de zijlijn. Het wachten is op de binnenkort te publiceren bedrijfsresultaten. De omzet op de beurs bleef beperkt tot 220 miljoen aandelen.