Havenschappen Terneuzen en Vlissingen gaan samen

VLISSINGEN, 21 OKT. De Havenschappen van Terneuzen en Vlissingen worden samengevoegd. De provincie Zeeland en de deelnemende gemeenten Borsele, Vlissingen, Terneuzen en Sas van Gent hebben dit gisteren besloten.

Het nieuwe havenschap Scheldemond moet de slagkracht van de Zeeuwse havens vergroten. Het zegt vooral de concurrentie aan te gaan met het havenbedrijf van Amsterdam. Voorheen stond Amsterdam als tweede op de ranglijst van grootste havens van Nederland. Volgens een woordvoerder van de provincie Zeeland heeft het nieuwe havenschap Scheldemond die tweede plaats nu ingenomen. “De havens van Vlissingen en Terneuzen zetten per jaar ongeveer 20 miljoen ton goederen om. Amsterdam zit daar nu iets onder.”

De fusie zal geen consequenties hebben voor de ongeveer 35 personeelsleden van de twee havenschappen. Administratie, begeleiding van het scheepsverkeer en promotionele activiteiten zullen binnenkort worden gebundeld. Het hoofdkantoor van Scheldemond komt in Terneuzen.

Het rijk neemt op dit moment nog voor 50 procent deel in de Zeeuwse havenschappen. Het heeft aangekondigd zich er dit jaar uit te willen terugtrekken. De besturen van de havenschappen van Vlissingen en Terneuzen willen hier alleen mee akkoord gaan als het rijk een forse afkoopsom betaalt. De aangekondigde fusie zou de kansen hierop vergroten, menen ze. Daarnaast hoopt Scheldemond meer aanspraak te kunnen maken op rijkssubsidies.